Yüksek Ticaretliler Genel Merkez Genel Başkanı Saffet Açıkgöz
18 Haziran 2012 Pazartesi
23 Haziran 2012 de Yapılacak Olan Seçimli Genel Kurulda Tekrar Adayım Dedi.
Yüksek Ticaretliler Genel Merkez Genel Başkanı Saffet Açıkgöz

Geçmişten Geleceğe

Yüksek Ticaret,

Akademi

ve Marmara (Marmaralılar) Konulu


MİNİ SÖYLEŞİ

Haber Özel - İktisadi Dayanışma iktisadi Haber Ajansı

Yüksek Ticaretliler Genel Başkanı Sayın Saffet Açıkgöz' le Mini Söyleşi yaptık.

23 Haziran 2012 Tarihinde İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği Genel Merkezi 39 uncu Olağan Seçimli Genel Kurulunu yapacak.

İktisadi Dayanışma İktisadi Haber Ajansı olarak, Sayın Saffet Açıkgöz' le Ajans Sahibi ve Genel Yayın Yönetmenimiz Nusret Sümer sizler için MİNİ SÖYLEŞİ yaptı.

Yüksek Ticaretliler Genel Merkezi Genel Kurul hazırlıklarını tamamlarken, tek liste halinde seçimlere tekrar katılacak olan Açıkgöz; Biz İktisadi Dayanışma İktisadi Haber Ajansına kapısını açtı. Her ne kadar karşı taraftan (Karşı liste olarak) Sayın Ahmet Şatıroğlu ' nun tepki listesi hazırlığı içinde olduğu duyumlarını alsakta, bizlere bugüne kadar yazılı bir açıklama gelmediği için çalışmaları hakkında şimdilik detaylı açıklama yapamıyoruz.

Sümer ; Sayın Açıkgöz, İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi' nin dünden bugüne gelişi, varoluşu hakkında bilgi verirmisiniz?

Açıkgöz; 1883 Yılında Hamidiye Ticaret Mektebi olarak kurulan okulumuz, dönemin Maarif Vekili SUPHİ PAŞA tarafından kurulumu gerçekleştirilmiştir.

Hamidiye Ticaret Mektebi, önce Cağaloğlunda bugünkü kız meslek lisesinin arkasında Eğitim ve Öğretimine başladı. Daha sonra Sultanahmet' teki binasına taşınarak eğitim öğretimine devam etmeye başladı. Cumhuriyetimizin Kuruluşundan sonra okulumuzun adı İSTABUL YÜKSEK TİCARET MEKTEBİ olarak değiştiriliyor.

Sümer ; Sayın Açık o dönemin eğitiminden bahsetmeniz mümkün mü ?

Açıkgöz; 1923 - 1924 Eğitim ve Öğretim yılında kız ve erkek öğrenciler aynı sınıflarda birlikte eğitimlerini alıyorlar. Cumhuriyetin ilk 10' uncu yılında ülke ekonomisine enbüyük katkıyı Yüksek Ticaret mezunları yapmıştır. O dönemin kit ve özel sektör kuruluşlarında yönetimlerinde görev yaparak Yeni Türkiye Cumhuriyetine önemli katkılar yaparak ülke ekonomisinin gelişmesinde yerlerini almışlardır

Sümer ; Sayın Açıkgöz, Yüksek Ticaretller Cemiyeti nezaman kurulmuştur. ?

Açıkgöz; Yüksek Ticaret mezunları 1936 yılında yılında cemiyet kurmaya karar veriyorlar. 16 Ocak 1936 tarihinde Yüksek Ticaretller Cemiyeti ' ni önce Ankara' da kendi mülklerini alarak işe koyuluyorlar. Daha sonra İstanbul Beyoğlu' nda Mısır Apartmanında bir mülk daha alarak Ankara ve İstanbul' da şubeler açıyorlar.

Sümer ; Sayın Açıkgöz, Akademi nezaman ve kim tarafından çıkartılmıştır ?

Açıkgöz; 1959 yılında Değerli Hocam Prof. Dr. Orhan Oğuz' un gayretiyle AKADEMİ KANUNU muz çıkartılıyor ve o dönemde Okulumuzun adı. İ.İ.İdari Bilimler Akademisine dönüştürülüyor.

Daha sonra Karadeniz Bölgesi Temsilciliğimiz, Fisko Birlikte çalışan okulumuz müdaimleri Yüksek Ticaret Giresun Şubesini açıyor. Böylelikle 3 şubesi ve çeşitli illerde ki 28 temsilciliğimizle hizmetine devam ediyor.



Yüksek Ticaretliler Genel Merkez Genel Başkanı Saffet Açıkgöz 23 Haziran 2012 de Yapılacak Olan Seçimli Olağan Genel Kurulda Tekrar Adayım Dedi.

Sümer ; Sayın Açıkgöz, okulunuzun adı nezaman birkez daha değişti ?

Açıkgöz; 1982 yılında okulun adı bir kere daha değiştirilmiştir. Prof. Dr. Orhan Oğuz' un girişimleriyle Marmara üniversitesi kuruldu. Ve ilk kurucusu da Prof. Dr. Orhan Oğuz' dur. 1936 döneminde de İst. Yüksek Ticaret' in Müdürü Ordinalyusu Prof. Dr. Nihat Sayar' dır. Nihat Sayar hocam, okulun Akademiye dönüşmesiyle ilk kurucu ve Akademi Reisi olarak göreve devam etmiştir.

Okukumuz, İ.İ.T.İ. Akademisi Marmara Üniversitesine dönüşünce ünvanda değişti. İst. Yüksek Ticaret şu anki ünvanı olan " İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi " ünvanını aldı.


Sümer ; Sayın Açıkgöz sizler bu arada neler yaptınız ?

Açıkgöz; Bizler Yüksek Ticaretliler mezunları olarak, camiada değişik kurullarda görev yapan arkadaşlar son 10 yılda mezunlar derneğimizin kurulsallaşması, vizyon ve misyonumuzun en iyi noktaya getirmek için olağanüstü gümüzle ekip anlaşıyla çalıştık. Bizler Fakültemizin 23 ögrencisine staj yapma imkanı sağladık. Ayrıca İst. Yüksek Ticaret, Vakfımız vasıtasıya 2002 yılında burs vermeye başladık. HER GEÇEN YIL BU BURS SAYIMIZ çoğalmaya devam etmektedir.

Sümer ; Sayın Açıkgöz, vakıf olarak kaç öğrenciye BURS veriyorsunuz ?

Açıkgöz; Vakfımız ara vermeden ve aksatmadan 150 (Yüz elli) öğrencimize burs vermeye devam ediyor. Çok kampüslü olan Fakültemizin bütün yerleşkelerinde her yıl Vakfımız ve İstanbul Şubemizle birlikte öğrencilerimize ücretsiz kişisel gelişim seminerleri ve liderlik eğitimleri vermekte. Ayrıca 3 dönem, maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı, Banka Müfettişleri sınavlarına hazırlık son sınıf öğrencilerine ücretsiz 100' er saatlik eğitimlerimiz devam etmekte.

Sümer ; Sayın Açıkgöz, üyelerinize ne gibi hizmetler veriyorsunuz ?

Açıkgöz; 20 yıl önce başlattığımız Türkiye Vergi Kongreleri çalışmalarımızı aralıksız farklı konuları işleyerek 2 tam gün, çok oturumlu toplantılar düzenleyerek, üyelerimizin ve katılımcılarımızın hizmetine sunduk.

06-07 Nisan 2012 de Rektörlük binasında Türkiye ll. Vergi Kongresini düzenledik. Konusu; Yeni TT Kanunu. 2 tam gün 6 oturumlu Vergi Kongremize Türkiye genelinde ilgi büyük oldu. Katılımın çok yüksek olması kongrelerimizin öneminin bir anlamda göstergesi idi.

02.06.2011 de ilk defa Bahçelievler Kampüsümüzde Rektör, Dekan, Öğretim Görevlileri, öğrenci ve mezunlarımızla buluşup birlikte kaynaştık. 26 Mayıs 2012 de mezunlarımız buluşuyor, etkinliğimizin ikincisini gerçekleştirdik.

Ayrıca Ankara Şubemizle kayıtdışı Ekonomiyi işledik.

Sümer ; Sayın Açıkgöz, şubeşelmeye devam edecekmisiniz. Yoksa İstanbul, Ankara ve Giresun Şubenizle yetinecekmisiniz ?

Açıkgöz; Sayın Sümer, biz çalışmalarımızı şubeleşme üzerinde değil de, temsilcilikler açma konusunda yoğunlaştıracağız.

Fakültemiz;

* İşletme Fakültesi,

* İktisat Fakültesi ve

* Siyasal Bilimler Fakültesi


olarak düzenlendi. Bizlerde çalışmalarımızı bu çerçevede yoğunlaştıracağız. Yeni dönemde yeni mezunlarımızı derneğimize kaydetmeye devam edeceğiz. Yeni dönemde bugüne kadar yaptığımız tüm çalışmalarımızı 3 fakültemizde devam ettireceğiz.

Mevcut mülklerimizin dışında İstanbul'da yaşam merkezi olarak düşündüğümüz yeni bir mülk edinme çalışmalarımız devam ediyor.

Vakfımızdan burs alan yaz dönemi eğitim seminerlerine katılan o dönem öğrencilerimiz şimdi ise, mezunlarımızın iletişim bilgileri kayıtlarımızda mevcut. Yeni mezunlarımızı kayıt etmek için yazılım kampanyasına devam edeceğiz.

Yeni dönemde şubeleşme yerine Temsilcikler açarak yolumuza devam edeceğiz. Bugüne kadar tüm kurullarımızda görev alan arkadaşlarımıza İktisadi Dayanışma İktisadi Haber Ajansı kanalıyla teşekkürü bir borç bilir, yeni dönemde görev alacak tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Ayrıca bize zaman ayırdığınız için sizin nezdinizde İktisadi Dayanışma İktisadi Haber Ajansı Ailesine teşekkür ederim.

Sümer ; Sayın Açıkgöz, bizlerde teşekkür eder, çalışmalarınızın ve başarılarınızın devamını dileriz.


Resimde ;(Soldan Sağa) Şerif Nuri Usanmaz, Hikmet Kabuk, Uğur Kopuz, (İstanbul Eski Şb.Bşk.) Mehmet Şahan, Genel Başkan Saffet Açıkgöz, Lütfü Ersoy (Ayakta), Şevki Şimşek, Nazım Topal, Semiha Sevimsoy ve Hacı Ürek birlikte Ajansımıza poz verirken görülmekteler.
REKLAM ALANI
54- Divan Başkanı Aydın Şener Genel Kurulu Sonlandırdıktan Sonra, Katılım Sağlayan Tüm Meslek Mensuplarına Ayhan Karaşin Teşekkür Ederek Helallik İstedikten Sonra Başkan Adayları İktisadi Dayanışma Kameralarına Resim Verdiler. (SON)
REKLAM ALANI
İstanbul SMMM Odası Kurucu Başkanı ve TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan Tüm Sorularına Samimiyetle Cevap Verdi.
Genel Yayın Müdürümüz Nusret Sümer ; Muhasebe Uzmanları Derneğini ve Mesleki Konuları Masaya Yatırdı.
Bursa SMMM Odası Başkanı Hüseyin Halil, Kurul Arkadaşları ve TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Kaya ile Röportaj Gerçekleştirdi.