Yönetim kurulları ve strateji
24 Nisan 2025 Perşembe
Bugünün iş dünyasında strateji, yalnız­ca rekabet avantajı yaratmanın değil, şirketin sürdürülebilirliğini ve geleceği­ni şekillendirmenin de . . .
Yönetim kurulları ve strateji
YENİ DÜNYADA YÖNETİM

Yönetim kurulları ve strateji

Dr. Bertan KAYA
bertan.kaya@dunya.com

Bugünün iş dünyasında strateji, yalnız­ca rekabet avantajı yaratmanın değil, şirketin sürdürülebilirliğini ve geleceği­ni şekillendirmenin de anahtarı. Bu işin ana sahibi de yönetim kurulları. Ancak birçok şirkette yönetim kurulları, strate­ji geliştirme sürecinde gereğinden fazla geri planda kalıyor, daha ziyade operasyo­nel ve mali sonuçlar ile süreçler üzerine odaklanıyorlar.

İçinde bulunduğumuz dönemi yıkı­cı teknolojiler, sürdürülebilirlik ve belir­sizlik şekillendiriyor. Bu dönemde strate­ji geliştirme işi, bu faktörler ve sektörel/ kurumsal etkilerini doğru yorumlamak­tan geçiyor. Bu işi tamamen icraya bırak­mak doğru değil. Fazlasıyla operasyon ve mali sonuçların içindeki profesyonelle­rin, hele de her gün farklı krizler ile uğra­şırken, bu dönüşümü ve etkileri fark et­mesi, etse de buna yönelik strateji üret­mesi zor.

Yönetim kurulları bu işi yapacak yetkinlikte değil
Bu işi yönetim kurullarının üstlenme­si gerekiyor. Bu konuda ülkemizde yapı­lan araştırmalar ve kendi gözlemlerim so­nucu şunu söyleyebilirim ki, yönetim ku­rulları bu işi yapacak yetkinlikte değil. Bu kurullar elbette çok değerli iş insanların­dan oluşuyor, pek çoğu da sektör bilgisine sahipler, finans veya operasyonda tecrü­beliler, ancak strateji geliştirme işi başka bir iş. Hele bu dönemde, farklı meziyetler gerektiriyor.

Ülkemizde yönetim kurulu profiline baktığımızda, ki bu konu bence akade­mik bir araştırmayı da hak ediyor, ekse­riyetle gelecekte meydana gelecek yıkı­cı dönüşümü yorumlayabilecek ve pozis­yon almayı sağlayabilecek bir profil değil. Yönetim kurulları aktif olan büyük ölçek­li şirketler ile halka açık şirketlerde üye profili, ya sektör/operasyon ya da finans kökenli insanlardan oluşuyor.

Bu konuda yapılacak olan araştırma gösterecektir ki yönetim kurullarında sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm, yapay zeka, risk yöne­timi veya stratejik yönetim gibi alanlar­dan gelen, bu alanlarda deneyime sahip bağımsız üyeler de bulunmuyor. Sektör/ operasyon kökenli üyeler, sektörel körlük dediğimiz bir riski taşıyor. Finans geç­mişli üyeler ise konuya mecburen belirli bir açıdan bakabiliyor. Katkı verebiliyor­lar mı? Bence evet. Değerli katkılar sunu­yorlar ama ben geleceği şekillendirmek­ten bahsediyorum.

Üyeler, strateji geliştirme becerisine sahip olmalı
Bizim yönetim kurullarında, dönemin ruhuna ve gerçeklerine hakim, geleceğe yönelik strateji geliştirme becerisine sa­hip üyelere ihtiyacımız var. Bugün artık mali sonuçları veya operasyonel konuları yapay zeka ile dahi yorumlamak mümkün (ki yakın zamanda yönetim kurullarında agentic AI üyeler göreceğiz), ama şirketin dijital dönüşüm stratejisini işte bu farklı türden üyelerle belirlemek gerekiyor.

Yönetim kurulları, doğru üye profi­linden oluşmadığı için, ya icradan gelen stratejileri aynen kabul ediyor, ya da stra­teji yerine taktik üretiyor ve bunu strate­ji sanıyor.

Siz şirketiniz için bir uzun dönem stra­tejisi ortaya koyacaksanız, bunu yönetim kurulu olarak bizzat sizin belirlemesi ge­rek. Neden icra değil? İcra kendi çıkarları gereği meselelere daha kısa vadeli, muh­temelen büyüme/kâr odaklı bakmak zo­runda. Bunu açıklayan bir teori var, adı vekalet teorisi. Bütün planlar, projeler, kı­sa vadede başarıyı getirmeye odaklı. An­cak bu esnada geleceği ve doğru yatırım­ları ıskalamak söz konusu.

Bir dönem birlikte çalıştığımız bir şir­kette, geleceğe yönelik dijital dönüşüm ve risk yönetimi projeleri önerdiğimde, CE­O’muz, “kaynaklar kısıtlı, reklama ayıra­lım diyerek” yönetim kurulunu da ikna etmişti. Yani kısa vade ve sektörel bakış kazanmıştı! 2018’de önerdiğim o çalış­malar yapılsaydı, bugün farklı bir tabloyu konuşuyor olurduk. Merak edenler için, o şirket maalesef bu işlerde çok geri kaldı ve rekabet avantajını kaybetti.

Bu nedenle yönetim kurulları strateji konusunda aktif olmalı. Bu da doğru üye profilinden geçiyor. (Dünya)
REKLAM ALANI
1- BİRİNCİ BÖLÜM; "45. Olağan Seçimli Genel Kurul " Öncesi Genel Yayın Yönetmenimiz Nusret Sümer Sordu, İstanbul Şubesi Başkan Adayı Bayram Erat Cevap Verdi
>
Türkiye’de e-dönüşüm denildiğinde çoğu kişinin aklına teknik bir tercih geliyor: Hangi yazılım daha hızlı, hangi panel daha kullanışlı, . . . . .
Maliye dediğimizde aklımıza bütçe gelir. Bütçe ise esas itibarıyla gelirler ve giderlerden oluşur. Türkiye’de bütçedeki gelirlerin %90’a yakını . . . .
Finansal kararlar çoğu zaman zamanın matematiği üzerine kurulur. Nakit akışları projekte edilir, iskonto oranları uygulanır ve gelecekteki .. . . .
Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle, kamu hizmetinin kesintisiz ve etkin bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor. . . . .
Kurumlar vergisi beyan dönemi baş­lamış bulunmaktadır. Beyannamede mahsup edilecek unsurlardan biri de “Geç­miş Yıllar Zararı” dır. . . . .
Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 2025 yılı kurum kazançlarını 20206 yılı Nisan ayı sonuna kadar (1-30 Nisan)yıllık kurumlar vergisi . . . .
Umarım yasa koyucu, konunun düzenlenmesini, alelacele hazırlanarak son günlerde çıkacak bir torba kanuna sıkıştırılmış bir düzenlemeye . . .
Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.. . . . .
3 Nisan 2026 tarihli Resmi Gazete'de 2025/94 Esas ve 2026/11 sayılı ve Karar Tarihi 15.1.2026 olan Anayasa Mahkemesi Kararı yayımlandı.
Dijital çağa girdiğimiz süreçte her şey hızlı ilerliyor. Neredeyse her işlemimizi bankaya ya da kuruma gitmeden, elektronik ortamda bir tuşla . . . .
Vergi Usul Kanununda yer alan düzenlemelere dayanarak GİB tarafından oluşturulan ve gelir idaresinin yanı sıra, gümrük idaresi, trafik . . . .
2014-2018 dönemi Genel Başkanı Hikmet Kabuk' tan Yüksek Ticaretlilere Özel Mesaj
Meclis’e 2 Mart’ta sunulan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 2 Nisan itibarıyla Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
(Revize Edilmiş) son yıllarda gerek kentsel dönüşüm kapsamında gerek se, deprem sonrası . . . .
TCMB’nin yayımladığı Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre tüketici fiyatları aylık yüzde 1,94 artarken, yıllık enflasyon 0,66 puan . . . . .
Türkiye’de şirketler hukuku bakımından son yılların en kritik değişikliklerinden biri, anonim şirketlerde asgari sermaye tutarının artırılması oldu.
MÜMAD1883+ Marmara Üniversitesi Mezunları ve Akademisyenleri Derneği’nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği Hoş Geldin İlkbahar . . . .
Kurumlar vergisi beyan döneminin en kritik başlıklarının ele alındığı “Kurumlar Vergisi Beyanlarında Özellikli Konular” . . .