Yeniden Yapılandırma Kanunu (Yenisi) Yolda ! . . .
15 Ağustos 2020 Cumartesi
Nusret Sümer
Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak'a Açık Mektup
Yeniden Yapılandırma Kanunu (Yenisi) Yolda ! . . .

Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak'a  Açık Mektup

Nusret Sümer - (İktisadi Dayanışma Haber Ajansı )

Her mektubumdan sonra partiniz tarafından halen üzerinde çalışıldığını bildiğimiz Vergi Affı diye bilinen TORBA YASA çalışmaları hakkında COVİD 19 un Dünyayı (Biz Türkiye dahil) kasıp kavurmasından sonra tekrar gündeme gelecek olması üzerine bu mektubu size tekrar genişletilmiş haliyle yazma gereği duydum.

Bugüne dek vergilerin yapılandırılması konusunda çorbaya dönenen Üç  Torba yasa yayınlandı. (Önceki Dönem Maliye Bakanımız sayın Naci Ağbal ve sizin Dönemlerinizde)

•7143 Sayılı Yapılandırma Kanunu 12. Taksit Ödemesi İçin Son Gün 04 Ağustos 2020 de, 

•7020 Sayılı Yapılandırma Kanunu 17. Taksit Ödeme Dönemi  03 Mart 2020  de,  (Bitti)

•6736 Sayılı Yapılandırma Kanunu 18. Taksit (Son Taksit) Ödemesi İçin Bugün Son Gün 31 Ocak 2020 olarak belirlendi. (Bitti)

Varan 3’ten 6736 Sayılı Yapılandırma Kanunu Yapılandırması Bitti. (Ödeyen ödedi, ödeyemeyenler Dördüncü baharı beklemeye başladı.)

Varan 3’ten 7020 Sayılı Yapılandırma Kanunun İkincisi olan; 17. Taksidi 31 Mart 2020 de biten (Ödeyen ödedi, ödeyemeyenler Dördüncü baharı beklemeye başladı.)

Şimdi Varan 3 ten 1 kaldı.  Oda 7143 Sayılı Yapılandırma Kanunu. 12. Taksit. (31 Ağustosa kadar ödenecek.)  Geriye kalan 6 taksit Bu Pandemi döneminde 7143 le son nefesini vermeye çalışan mükelleflerimize Allah kolaylıklar versin.

Sayın Bakanım; Amaç üzüm mü yemek , Yoksa Bağcıyı mı dövmek mi ? 

Dördüncüsünün yolda olduğunu haber aldığımız yeniden yapılandırma; Bundan önceki dönemlerde ; Bazı vergi mükelleflerine 60 ay gibi ödeme kolaylığı getirilmişti.  (Örneğin Spor Kulüpleri) Bundan sonra devreye girecek olan yapılandırmanın da tüm vergi mükelleflerini kapsaması gerekliliğine inanıyoruz.   Yani Yeniden Yapılandırmanın 60 Aya (Atmış) yayılması hem Devletimiz (sizin) açısından, hem ödeme yapacak olan mükellefleriniz açısından verimli olacaktır.

YENİDEN YAPILANDIRMA KANUNUN MECLİSE SEVK EDİLDİĞİNİ ÖĞRENDİĞİMİZ BU GÜNDE ;

Yeniden yapılandırmalar eğer 60 aya yayılırsa o zaman bağcıyı dövmekten vaz geçmiş olur, üzüm yemeye devam edersiniz.

Nedenine gelince ;

Türkiye'nin gidişini, 
insanların nasıl çile çektiğini, 
işsizlik sorununu ve daha bir sürü olumsuzlukları görmediğinizi düşünsek, mümkün değil.
Milyonlarca insanımız iş arıyor ama bulamıyor. 
Yolsuzluklar arşa yükseldi.
Hemen her alım ve ihalenin ardından yolsuzluk ve pislik fışkırıyor. 
Peşkeşler iktidara yakın olan büyük müteahhitlere çekiliyor. (15.08.2020 - Emin Çölaşan)

Böyle bir dönemde ; Yine 36 Ay 18 taksit yaparsanız. (Bir ay Vergi ödemeleri, ikinci ay SGK mu ödemeleri yaparsanız randıman alamazsınız.)

PANDEMİ sürecinin halen devam ettiği, bu günlerde; Korona Virüsüne yakalanan Hasta yatağında kendi sağlığını hiçe sayarak; Hem Devlet, Hem Mükellef için çalışmalarına devam eden Mali Müşavir Erhan Ulubay kendi sağlığını ve rahatını hiçe sayarak kendi geleceğinden habersiz (Korona Virüse Yakalanan Biri Olarak) hizmetine devam ediyor. 

Soruyorum size sayın Bakanım; Hangi Meslek Grubunda KORONA VİRÜSÜNE yakalanmış biri olarak;  Hastası olduğunu bile bile canla başla işine sarılır.

Bu olsa olsa Mali Müşavirden başkası olamaz.


Gereken verimi almak istiyorsanız, 6736 Sayılı Yapılandırma Kanunu hangi akıllı bürokrat 18. Taksit olarak belirlemişse, bundan bir an evvel vazgeçmelisiniz. Çünkü Vatanını ve Milletini seven Türk Milleti ilk 3-5 ay ödemesini zor-zar yapabiliyor, ondan sonra ki ödemelerinde TEMERRÜTE düşüyor. Hal böyle olunca sizin çalışmalarınızda heba oluyor, Vergisini ödeyemeyen vergi mükellefleri de taahhütlerini yerine getirememiş oluyor.

11 Mart tan bu tarafa 3 ay evinden çıkamayan, kepengini dahi açamayan, evine bakmakta zorlanan, işçilerine ödeme yapamadığı için zorda kalan işçiler, " Cebimde 5 liram var, eve ekmek mi alayım, yoksa evime gidebilmek için (otobüse-minübüsemi bineyim) yol harcaması mı yapayım." diyerek, İŞKUR önünde çay ve simit satmaya çalışan insan manzaralarını hepimiz TV lerden ve günlük basından defalarca izledik. Hepimizin yüreği burkulmadı mı ve içimiz sızlamadı mı ?

Ayrıca; Muhasebe Camiası 120 bin ordusuyla gece gündüz demeden hem Devlet kazansız, Hem Mükellef mağdur olmasın diye KORONA VİRÜSE yakalanan hasta yatağında yazıma devam ederken;

YAPILANDIRMA KANUNUN MECLİSE SEVK EDİLDİĞİNİ ÖĞRENMİŞ BULUNUYORUZ.

2020 yılı için piyasanın uzun süredir beklediği matrah artırımı ve yapılandırma kanunu meclise sevk edildi. Uzun süredir iş dünyasının ve piyasanın içinde bulunduğu durgunluğu aşma adına hükümetin alacağı ekonomik tedbir ve yapılandırma kanunu beklenmekteydi. Ayrıntılar taslak halinin yayımlanması ile netleşecek.

derken;

Hazine ve Maliye Bakanından Matrah Arttırımı ve SGK Yapılandırması Hakkında Açıklama geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya’nın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması üzere verdiği önerge, vergide yapılandırma isteklerini gündeme getirdi. (Hürriyet - Gündem 15 Ağustos 2020 Cumartesi 12:28)

Hazine ve Maliye Bakanından Matrah Arttırımı ve SGK Yapılandırması Hakkında Açıklama
Bakan Albayrak, MHP’li Karakaya’nın “Sıkışan mükelleflere ödeme kolaylığı sağlayacak bir matrah artırımı ve vergi SGK yapılandırması planlanmakta mıdır?” sorusuna, “Yeni Ekonomi Programı kapsamında gerekli düzenleme ve tedbirler hayata geçirilecektir” karşılığını verdi. Karakaya önergesinde COVID-19 ile mücadelenin ekonomiye olan olumsuz etkilerini önlemek için alınan tedbir ve önlemlere değinerek şunları kaydetti:

KOLAYLIK SAĞLANMALI

Talep daralması ve salgın dönemindeki faaliyet durmaları, buna bağlı olarak üreten reel sektörde bir kısım maliyetlerin sabit nitelik kazanması ile birim kapasite maliyetlerindeki artışlar, geniş esnaf, sanayici ve ticaret erbabı üzerinde halen etkili olmaktadır. 

Bir süre daha ekonominin bu yönlü yakın izlenmede kalması ve tedbir bazlı politikaların devamlılığının sağlanması bir gereklilik olarak görünmektedir. 

Bu bağlamda, 
  • İtalya, 
  • İspanya, 
  • ABD ve hatta vergi bilinci yoğun olarak bilinen Almanya’da vergi yapılandırma kanunlarının yürürlüğe girdiği görülmektedir. 
  • Arjantin, Pakistan, Güney Kore, Tayland, Brezilya, Hindistan, İsrail, Malezya ve Rusya parlamentolarına 2020 yılı içerisinde bir takım vergisel kolaylıklar içeren yasal düzenleme teklifleri sunulmuş durumdadır.
ÜLKELER HAZIRLIK İÇERİSİNDE

Özetle, son iki yıldır süren küresel durgunluk ve son altı aydır yaşanan küresel salgın sonucunda, birçok dünya ülkesi gerek kamu gelirlerini artırmak, gerekse vergi mükelleflerine kolaylıklar sağlamak amacıyla bir takım gönüllü bazlı vergisel düzenlemelere gitmişler veya hazırlık içerisindedirler. 

Ülkemizde, 31 Mart itibariyle bütçeye vergi geliri olarak yazılmış ancak tahsil edilememiş 500 milyar TL vergi alacağı olduğunu ve mükelleflerden yükselen bu yöndeki talep ve istekleri de dikkate aldığımızda; 

Vergi akışını hızlandırmak ve artırmak, daralan ekonomide sıkışan mükelleflere ödeme kolaylığı sağlayacak bir matrah artırımı ve vergi SGK yapılandırması planlanmakta mıdır?” Bakan Albayrak, Karakaya’nın önergesine “30 Eylül 2019 tarihinde kamuoyuyla paylaşılan Yeni Ekonomi Programı (2020-2022) kapsamında gerekli düzenleme ve tedbirler hayata geçirilecektir” karşılığını verdi. (Hürriyet-Umut Erdem)

Şimdi Vergi Mükelleflerinin Maliye Bakanlığından Beklentisine gelince;

Ülkemizde, 31 Mart itibariyle bütçeye vergi geliri olarak yazılmış ancak tahsil edilememiş 500 milyar TL vergi alacağı olduğunu ve mükelleflerden yükselen bu yöndeki talep ve istekleri de dikkate aldığımızda; 

Yeniden Yapılandırmanın 60 Aya (Atmış) yayılması hem Devletimiz açısından, hem ödeme yapacak olan mükellefleriniz açısından verimli olacaktır.

Günün sözü; Bazı insanlar bize armağandır, bazıları ise ders. Çektirilen acı havada asılı kalmaz, çektirenin başına düşer. (Hz.Mevlana)
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
" II. Bağımsız Denetim Sempozyumu - Sürdürülebilirlik" Sempozyumuna Davetlisiniz
09 Nisan 2025 Çarşamba günü toplantımız 12:00 – 14:00 saatleri arasında Odamız Sezai Onaral Konferans Salonunda yüz yüze ve zoom uygulaması üzerinden video konferans yöntemi ile yapılacaktır.