Verginin tavana yayılması yine engellendi
22 Temmuz 2024 Pazartesi
Hazine ve Maliye Bakanlığı internet sitesinde 2024 yılı Ocak-Haziran dönemi bütçe gerçekleşmelerini yayımladı. . . . .
Verginin tavana yayılması yine engellendi
Verginin tavana yayılması yine engellendi

Nedim Türkmen

Hazine ve Maliye Bakanlığı internet sitesinde 2024 yılı Ocak-Haziran dönemi bütçe gerçekleşmelerini yayımladı. 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre %93.7 artarak 4 trilyon 578 milyar 549 milyon TL, bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %103.8 yükselerek 3 trilyon 831 milyar 365 milyon TL ve bütçe açığı 747 milyar 183 milyon TL olarak gerçekleşti.

Vergi gelirleri söz konusu dönemde geçen yılın ocak-haziran dönemine göre %100.5 artarak 3 trilyon 213 milyar 365 milyon TL’ye ulaştı. Genel bütçe vergi dışı gelirleri ise 511 milyar 847 milyon TL oldu. Vergi gelirlerinin bütçe tahminine göre gerçekleşme oranı ise %43.4 olarak gerçekleşti.

İlk 6 ayda vergi türleri itibarıyla gerçekleşen vergi tahsilat tutarları, bu tutarların toplam vergi gelirleri içindeki payı ve geçen yılın aynı dönemine göre gerçekleşen tahsilat artışlarını gösteren tablo aşağıdaki gibidir...


Vergi türleri itibarıyla Ocak-Haziran 2024 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre Gelir Vergisi %126.7, Kurumlar Vergisi %60.2, dahilde alınan Katma Değer Vergisi (KDV) %246.6, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) %87.3, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi %205.9, ithalde alınan Katma Değer Vergisi %75.8, Damga Vergisi %85, harçlar %62,9 ve diğer vergi gelirleri %74.6 arttı. İlk 6 ayın sonunda motorlu araçlardan alınan ÖTV’nin payı 2023 yılında %10.24 iken, 2024 yılında %7.01 seviyesine geriledi.

Haziran ayında vergi gelirleri yıllık bazda %109 yükselerek 483 milyar 126 milyon TL olarak gerçekleşti.

2024 Ocak-Haziran döneminde KDV ve ÖTV’nin toplam vergi gelirleri içindeki payı %52 olurken, dolaylı vergilerin payı %66 ve dolaysız vergilerin payı ise %34 olarak gerçekleşti.

VERGİ ÖDEME REKORLARI KIRMAYA DEVAM EDİYORUZ ANCAK YETMİYOR

Köşemde, 19 Temmuz’da yayımlanan “Türkiye’de memur maaşları dondurulabilir mi?” başlıklı yazımda ilk 6 aylık giderleri analiz etmiş, durumun vahametini ortaya koymuştum.

Harcamalarda frene basmak, tasarruf yapmak yok. Vergi tahsilatını tüketicilerin ödediği adaletsiz dolaylı vergiler üzerine kur, harcamaya devam. Tüketiciler enflasyonun da etkisi ile harcama vergileri altında inim inim inlemelerine rağmen. görevlerini dört dörtlük yapıyor! Bu yılın mayıs ayında tek bir ayda yapılan vergi tahsilatı, 2020 yılının tamamında tahsil edilen vergiden daha fazla. Yine 2024 yılının ilk 5 ayında yapılan vergi tahsilatı, 2022 yılının tamamında tahsil edilen vergiden daha çok.

İlk 6 ayda gider bütçesi %50.3, vergi geliri hedefi %43.4 oranında gerçekleşmiş durumda. Yılın sonunda 7.4 trilyonluk vergi tahsilat hedefinin tutacağını şimdiden söyleyebilirim. Daha iki geçici vergi beyannamesi verilecek, Gelir Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin 2. taksidi var, petrol ürünleri, sigara ve alkolde asgari vergiler ilk 6 aylık TÜFE’ye göre yükseltildi.

Vergide adaleti sağlamak için; az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alacağız diye yola çıkanlar, yolda kaldı! Gelir Vergisi’nde harcama ve tasarrufun kaynağı sorulmuyor, Gelir Vergisi’nde Asgari Gelir Vergisi uygulaması yok, basit usulde vergilendirmeye tanınan istisna kaldırılmıyor, yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan ilavelerle içi boşaltılarak anlamsız hale getiriliyor. Vergi ödememeye alışanlar, güçlerini gösteriyor, direniş ve mücadelelerinin sonucunda istediklerini alıyorlar.

Sonuç, ülkemizde tabana yeterince yayılmış vergiyi yine tüketiciler ödeyecek, şirketlerin ve Gelir Vergisi mükelleflerinin yine yarısı zarar beyan edecek ya da sembolik matrah bildirecek. Yani verginin tavana yayılması, tavanın çok yükselmesi ve tavana ulaşılamaması nedeniyle bir başka bahara kaldı! (Sözcü)
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
İşyeri devri, iş hayatında sık karşılaşılan durumlardan biri olup, hem işverenler hem de çalışanlar açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır.
Altın, gümüş, platin gibi kıymetli madenler ülkemizde önemli birer yatırım aracı olup gerek şirketler gerek bireysel yatırımcılar tarafından . . . .
Birçok yolcu, seyahatleri sırasında yanlarında taşıdıkları eşya veya para sınırını aşmaları nedeniyle ciddi ceza veya mağduriyetle . . . . .
Uyumsoft Sponsorluğunda Meslek Mensuplarıyla Ömür Restaurant'a İftar Yemeğinde Bir Araya Geldi
Gelir İdaresi özelgeleri, vergi cezası ve gecikme faizine karşı koruma sağlıyor. Aynı nitelikli özelgeler sadece özelgenin verildiği değil . . . . .
Merhum Bayram İğdeli 'nin cenazesi, bugün (19.03.2025 Salı) öğlen namazına mütakiben ıhlamurkuyu cemeviden . . . .
İktidar asgari ücrette ara zamma kapılarını kapatırken; emeklilerin maaşlarında temmuz ayında artış yaşanacak. Erken seçim gündemdeki . . .
Çoğu izaha çağrılırken, duyanlar şimdiden muhasebeci ve mali müşavirlere koşuyor.
Bazı Şirketlerin Vergileri Ertelendi Konulu Haberlere İlişkin Basın Açıklaması
Yüksek yargının iş yükünü azaltmak ve görece küçük miktarlı davaları daha alt derecelerde, istinaf aşamasında sonuçlandırarak Danıştay’ı . . .
İngiliz emperyalizmini Çanakkale boğazında bozguna uğratan atalarımızın mirası olan bağımsızlık ruhu ile bugün de Amerikan . . . . . .
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Abdil Erdal, 18Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin 110. yıl . . . . .
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu’nun, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü mesajı;
İktisadi Dayanışma Haber Ajansı adına Nusret Sümer
TÜRMOB Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden:
Bazı basın yayın organlarında “Basına bir darbenin de TÜRMOB tarafından vurulduğu” yönünde haberlere yer verilmiştir. . . .
Gelir vergisi beyan döneminin bitmesine sayılı günler kaldı. Beyanname verecekler için, işte pratik bazı bilgiler. . . .
Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinde sayılan mal ve hak sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya . . . .