Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB);
16 Mayıs 2025 Cuma
firmaların, döviz varlık ve yükümlülüklerine ilişkin olarak TCMB’ye yapmakla yükümlü olduğu döviz pozisyon raporlamasının firma kapsamı . . . .
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB);

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB); firmaların, döviz varlık ve yükümlülüklerine ilişkin olarak TCMB’ye yapmakla yükümlü olduğu döviz pozisyon raporlamasının firma kapsamı ve bildirimde bulunma süresi yeniden düzenlendi.


Nazım Anıl - YMM 

Anıl Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı



Sirküler Tarihi         : 14.05.2025

Sirküler No             : 2025/64

Konu                      : TCMB’ye Türk Lirası Ve Yabancı Para Toplam Kredi Bakiyesine İlişkin Bilgilerin Verilmesinde Tutar Ve Süre Değişikliği. (Düzeltilmiş Metin)

 

 

                                           Özet 

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB); firmaların, döviz varlık ve yükümlülüklerine ilişkin olarak TCMB’ye yapmakla yükümlü olduğu döviz pozisyon raporlamasının firma kapsamı ve bildirimde bulunma süresi yeniden düzenlendi.

Düzenleme kapsamında 3 Mayıs 2025 tarihinden itibaren raporlama kapsamına girecek firmaların tespitinde toplam nakdi kredi bakiyesi ilgili aylık hesap döneminin son iş günü itibarıyla 100 milyon Türk lirası ve üzerinde olma koşulu 250 milyon Türk lirası ve üzerinde olma veya geçmiş bir yıllık hesap dönemindeki net satış hasılatı veya aktif büyüklüğünün 500 milyon Türk lirası ve üzerinde olma koşulu 1 milyar 500 milyon TL ve üzerinde olma şeklinde değiştirildi.

Ayrıca aylık olarak hazırlanan veri formu, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak üç aylık hesap dönemleri için hazırlanacak ve bildirimler en geç müteakip ayın son gününe kadar tamamlanacaktır. Daha önce veri formları aylık dönemler itibariyle veriliyordu.

Belirtilen değişiklikleri düzenleyen Yönetmelik hükümleri 03/05/2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir Buna göre, Sistemik Risk Veri Takip Sistemi (SRVTS) kapsamında bulunan ve normal hesap dönemi uygulayan firmaların bir sonraki çeyreklik dönem raporlarını 30/06/2025 tarihi itibarıyla hazırlaması ve 31/07/2025 tarihine kadar www.tcmbveri.gov.trgenel ağ sayfası üzerinden sisteme girmesi gerekmektedir.

Firmaların toplam nakdi kredi bakiyesi hesaplanırken varsa son hesap dönemine ilişkin TMS'lere göre hazırlanan finansal durum tablosu, TMS'lere göre hazırlanmış finansal durum tablosunun bulunmaması durumunda ise vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilanço; net satış hasılat ve aktif büyüklüğü hesaplanırken vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan yıllık kurumlar vergisi beyannamesi dikkate alınmaktadır.

Detay için tıklayınız ANIL 2025-64 Tcmb'ye Türk Lirası Ve Yabancı Para Toplam Kredi Bakiyesine İlişkin.pdf

REKLAM ALANI
54- Divan Başkanı Aydın Şener Genel Kurulu Sonlandırdıktan Sonra, Katılım Sağlayan Tüm Meslek Mensuplarına Ayhan Karaşin Teşekkür Ederek Helallik İstedikten Sonra Başkan Adayları İktisadi Dayanışma Kameralarına Resim Verdiler. (SON)
REKLAM ALANI
2025 yılında 13 yıl sonra gündeme gelen KOOPERATİFÇİLİK OLGUSUNUN tekrar yaşamanın mutluluğu yaşayacağız….
Vergi İletişim Merkezi (VİMER-189), çağrı merkezi sektörünün uluslararası düzeydeki en prestijli organizasyonlarından biri olan . . . . .
Malmüdürlüğü Bünyesinde Bulunan Bağlı Vergi Dairesinin Kapatılması Nedeniyle Hizmet Kesintisi Yaşanabilecek Malmüdürlükleri Hakkında Duyuru
13 Haziran 1989 tarihinde ilan edilen 3568 sayılı Meslek Yasamız 35 Yaşında Oldu. Tüm Meslektaşlarıma Kutlu Olsun
Hıdır Daştan, Mehmet Ragıp Polat ve Osman Güner ; Kürsüde Sesiniz Olmak Yarınları Birlikte İnşa Etmek İçin Tam Bağımsız Delege Adaylarıyız
13 Haziran 2025 - Saat: 10:30 da Taksim Atatürk Anıtı Önünde Mali Müşavirlik Mesleğimizin Yıldönümünde Buluşuyoruz!
Değer Üretiyoruz. Ama Değer Görmüyoruz. Meslek Yasamızın 36. Yılı Kutlu Olsun.
İşte tam da bu yüzden, İstanbul’dan TÜRMOB delegeliğine bağımsız adayım.
(2025-2024- 2023 - 2022 - 2021 - 2020 -2019 -2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 ve Diğer Yılları İçerir)
İstanbul Mali Müşavirler Grubumuz 4 sene önce kuruldu. İstanbul Mali Müşavirler Grubu Olarak, İstanbul SMMM Odası Yönetimine Bizde Adayız Dedi ve Listesini Açıkladı.
İSMMMO 26.Olağan Genel Kuruluna Bülent Haberal Başkanlığında Gidiyor.
Meslekte Birlik Grubu ; Kira Yüküne Son ! Home ofis ve sanal ofis imkanlarıyla meslektaşımızın kira yükünü ortadan kaldıracağız.
İSMMMO 26.Olağan Genel Kurulu’nda sayın EROL DEMİREL başkanlığındaki İÇDMB listesini koşulsuz olarak destekliyoruz.
Bağımsız denetimin (esas anlamda) ticari hayatımıza girmesi 2012 yılında yeni Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte gerçekleşmiştir.
36 yıl önce, 13 Haziran 1989 ta­rihinde, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile meslek . . . .