TÜİK kendi kendini mi yalanlıyor?
24 Nisan 2025 Perşembe
İktisatçılarla doktorla­rın önemli benzerlik­leri vardır. Her iki mes­lek grubu da teşhiste bu­lunmadan önce veriye ihtiyaç duyarlar. Doktor­lar . . . .
TÜİK kendi kendini mi yalanlıyor?
TÜİK kendi kendini mi yalanlıyor?

Öner GÜNÇAVDI
oner.guncavdi@dunya.com

İktisatçılarla doktorla­rın önemli benzerlik­leri vardır. Her iki mes­lek grubu da teşhiste bu­lunmadan önce veriye ihtiyaç duyarlar. Doktor­lar bu verileri gözlem­lerinden ve hastalarına yaptıkları tahlillerden el­de ederler. Tahlil sonuç­ları güvenilirse, teşhis ve buna bağlı tedavi de doğ­ru olur.

İktisatçılar da ekonomideki ge­lişmeleri verilerle takip ederler. Özellikle makroekonomik geliş­melerin değerlendirilmesine ola­nak sağlayan veriler resmi kurum­lar tarafından hazırlanır ve kamu­oyuna açıklanır. Bizde bu veriler TÜİK tarafından üretilir.

Malum olduğu üzere çok uzun süreden beri TÜİK verileri kamu­oyunda tartışma konusudur. En hararetli tartışmalardan biri de, TÜİK’in her ayın üçünde açıkladı­ğı TÜFE’ye dayanarak hesapladığı enflasyon verileridir.

Bu tartışmalara neden olan ise, siyasi iktidarların ekonomi yöne­timinde kamuoyu tarafından en önemli başarı ölçüsünün enflas­yon olmasıdır. Maalesef Türkiye 2018 yılından itibaren enflasyon sorunuyla karşı karşıya. Uygula­nan yanlış politikaların da etkisiy­le zaman zaman yüksek seviyele­re çıkan enflasyonun düşürülmesi ise, siyasi sonuçlar doğuran ve ka­muoyunun refahını azaltacak bir­takım politikaların uygulanmasını gerekli kılmaktadır. Bu politikala­rı uygulamaktan kaçınan iktidar­lar, bazen enflasyonla mücadele edebilmek için enflasyon hesapla­masına konu olan verilere müda­hale edebiliyorlar.

Son yıllarda TÜİK başkanla­rının sıkça değiştirilmesi kura­ma yönelik siyasi müdahale kuş­kularının artmasına neden oldu. Bunun yanında TÜİK verileri­ne alternatif olabilecek bağımsız kurumların yaptığı hesaplamala­rının TÜİK sonuçlarından siste­matik olarak ayrışması kamuo­yunda TÜİK’e yönelik endişeleri arttırdı.

Dahası vatandaşın hissettiği kendi enflasyonun TÜİK’in açık­ladığı oranların üstünde seyret­mesi kamuoyundaki endişeleri arttırdı; kuruma yönelik güveni de azalttı.

Kamuoyunun bir kısmı ise TÜİK’in bilinçli olarak verilere müdahale ettiği ve enflasyonu bi­linçli olarak düşük gösterdiğine inanmakta.

Aslında vatandaşın buna inanması haksız sayılmaz. Zi­ra TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları ülkemizdeki kamu ve özel kesimdeki gelirler politikaları­nın temel girdisini oluşturmakta­dır. Çalışan kesimler ile emekli­lerin yılsonundaki gelir artışları TÜİK’in hesapladığı oranlara gö­re hesaplanmakta ve bu oranların beklentilerden düşük çıkması ça­lışanların ve emeklilerin aylık ge­lirlerindeki artışın düşük hesap­lanmasına yol açmaktadır.

Ama bundan daha ilginç ve en­dişe verici husus ise ekonomi yö­netiminin uyguladıkları para po­litikasının başarısını ölçerken de yine TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon oranını kullan­masıdır. Ayrıca enflasyonla mü­cadelede konulan hedefler TÜİK enflasyonuna göre belirlenmekte­dir. Elbette tüm bunlar yapılırken, üstü kapalı olarak yapılan varsa­yım da TÜİK’ün açıkladığı rakam­ların doğru olduğudur.

Finansal piyasalardaki yatırım­cıların beklentilerine kaynaklık edecek, beklenen finansal gelirle­rin hesaplanmasında kullanılacak olan oran da TÜİK enflasyonudur.

Peki, ama TÜİK enflasyonu doğru mu açıklıyor?

TÜİK’in enflasyonu düşük çı­karmak için verilere müdaha­le edip etmediğini şahsen bilmi­yorum. Ama açıklanan veriler­de birtakım gariplikler olduğu da dikkatlerden kaçmıyor. Benim TÜİK’e yöneltebileceğim eleştiri daha çok veri toplama yöntemin­de yaptığı değişikle ilgilidir.

Son zamanlarda TÜİK dijital kaynaklardan veri toplamayı ter­cih etmeye başlamıştır. Ancak bu değişimi kamuoyu ile paylaşma­mıştır. Hala kamuoyu bu değişik­liğin nedenleri ile içeriğini tam olarak anlamış değildir.

Şimdi gelelim yazımızın ‘püf’ noktasına.

TÜİK’in doğru enflasyon oranı­nı açıklayıp açıklamadığının tar­tışma konusu yapıldığı bugünler­de, aynı kurumun yürüttüğü bir başka araştırmanın sonuçların­dan elde edilen bazı sonuçların, yine aynı kurumun ilgili yıla iliş­kin açıkladığı enflasyon rakamla­rıyla tutarlılık göstermemesi kafa karışıklıklarına neden oluyor.

Dikkat çekmek istediğim sorun 2023 yılına ait Gelir Yaşam Koşul­ları Araştırmasından elde edilen ortalama hanehalkı gelirlerinde görülen nominal artış oranı. Gelir Yaşam Koşulları Araştırması her yıl bizzat TÜİK tarafından yapı­lan araştırmadır. Hanehalklarının harcama davranışları ile harca­malarının finansmanında kulla­nılan gelirin kaynaklarını araştır­maya yönelik bir araştırmadır bu.

Grafik 1’de görüldüğü gibi, 2021 yılından itibaren hanehalklarının nominal gelirlerinde ki artış açık­lanan enflasyon oranının üzerin­dedir. Neredeyse iki oran arasın­da bir makas oluşmaya başlamış­tır. İlginç olanı ise 2023 yılında hanehalkı gelirlerindeki artışın yüzde 107’ye ulaşmış olmasıdır. Zira aynı dönemde TÜİK enflas­yon artış oranını yüzde 53,9 açık­lamıştır.

Hepimiz biliyoruz ki, 2023 yı­lında ülkemizdeki hanehalkları­nın gelirleri bu düzeyde artsa bi­le, satınalma gücündeki artışı (ya­ni reel artışı) bulmak için, bundan açıklanan enflasyonu çıkarmak gerekiyor. Enflasyon çıktıktan sonra bile gelir artış oranı yüzde 50’den fazla çıkıyor. Yani buna gö­re, eğer açıklanan enflasyon verisi doğru ise, 2023 yılında ülkemiz­deki hanehalkı gelirlerinin reel olarak %50’den fazla artmış olma­sı gerekiyor. Yani 2023 yılında va­tandaşımızın satınalma gücü en az yüzde 50 oranında artmış olmalı.

Şimdi soruyorum size. Satınal­ma gücü bu düzeyde artan var mı?

Ya da sizce bu verilerden hangi­si doğru? Hane halklarının nomi­nal gelir artışı mı, yoksa TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı mı? (Dünya)
REKLAM ALANI
8- Temsilci Yardımcısı Servet Kurucu, Engelliler Haftası Nedeniyle Kısa Bir Bilgilendirme Konuşması Yaptıktan Sonra Sahneyi Engelli Çocuklarımıza Bıraktı ve Eğlence Başladı.
REKLAM ALANI
Malmüdürlüğü Bünyesinde Bulunan Bağlı Vergi Dairesinin Kapatılması Nedeniyle Hizmet Kesintisi Yaşanabilecek Malmüdürlükleri Hakkında Duyuru
Taksi ile Yolcu Taşımacılığı Faaliyetinde Bulunan Mükellefler Tarafından Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanılmasına İlişkin Vergi Usul . . .
Ülke olarak hep birlikte yaşadığımız yüksek enflasyon, bütün ekonomik göstergeleri bozarken, ülke olarak kalkınmamızda bir engel olarak . . . .
İstanbul SMMM Odası Başkan Adayı , BMMG Yönetim Kurulu Üyesi, ve Dünya Çevre Bilinci ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi . . . . .
Serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere yeşil pasaport yolu açılıyor.
Ülkemizdeki ekonomik istikrarsızlığın yaratmış olduğu zorluklar, yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyeti, insanları adeta dayanma . . . .
Kurumlar vergisi beyan dönemi, 5 Mayıs 2025 Pazartesi akşamı itibariyle sona erdi. Şimdi başta geçici vergi beyan dönemi işleri olmak . . . . .
Artık ismini bile hatırlamakta zorlandığımız çok sayıda vergi beyannamesinin verildi­ği bir süreç yaşanıyor . . . . . .
Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu’nun kabulünden bu yana bünyesinde önemli sorunlar içeren örtülü sermaye faizi müessesesi, değerli . . . .
UTTS uygulamasına ilişkin işlemlerin tamamlanması amacıyla 30 Nisan 2025 tarihine kadar tanınmış olan süre, akaryakıt istasyonları için . . .
Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, mayıs ayında kiralara uygulanabilecek azami zam oranı yüzde 48,73 olarak belirlendi.
Değerli okurlar, sahte belge konusu ne yazık ki halen çok yaygın bir şe­kilde baş ağrıtmaya devam ediyor. Mükellefler konu­ya, “Fatura . . . .
TÜİK 2025 yılı Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon aylık bazda yüzde 3,00 olurken, yıllık bazda ise yüzde 37,86 olarak kaydedildi
Konya Mali Müşavirler Odası tarafından Mevlâna Kalkınma Ajansı (MEVKA) desteğiyle hayata geçirilecek olan . . . .
İşçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi adı verilmektedir. İşçiler tarafından yürütülen işler esas itibarıyla işyerinde . . . .
Sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Kanun’un 4/a (SSK) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek . . . . .
VATAN-İŞ-EKMEK için tüm mali müşavirleri KARTAL MEYDANINA davet ediyoruz.