TÜİK açıkladı: Asgari ücret çalışanların temel ücreti olmuş
30 Aralık 2024 Pazartesi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 27 Aralık 2024’te gelir dağılımı istatistiklerinin hesaplandığı “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2024” . . . .
TÜİK açıkladı: Asgari ücret çalışanların temel ücreti olmuş
TÜİK açıkladı: Asgari ücret çalışanların temel ücreti olmuş

Nedim Türkmen

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 27 Aralık 2024’te gelir dağılımı istatistiklerinin hesaplandığı “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2024” sonuçlarına ilişkin gelir bilgilerini internet sitesinde açıkladı. Bu bilgiler, bir önceki takvim yılı olan 2023 yılını referans alan yani 2023 yılında gerçekleşen rakamlar.

TÜİK ‘in açıkladığı verilerde; hiçbir somut veriye dayanmadan, işlerin iyi gittiği algısı yaratacak cinlikler yapıldığı gözümüzden tabi ki kaçmadı. Kişisel gelir dağılımında adaleti ölçmek için kullanılan araçlar içinde en yaygın kullanılanı Gini katsayısıdır. Gini katsayısı sıfır ile bir arasında değişen bir katsayıdır ve sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımı eşitliğinin, bire yaklaştıkça gelir dağılımı eşitsizliğinin arttığını gösterir. Ülkemizde, 2022 yılı için Ocak 2024’te açıklanan Gini katsayısı 0.433 iken bu rakam Aralık 2024’te açıklanan raporda 0.42’ye çekilmiş, ayrıca 2021’de 0.415 olan Gini katsayısı 2023’te 0.413 olmuş! Yani ülkemizde gelir dağılımı adaleti düzelmeye başlamış. Tabii inanırsak!

Son yapılan araştırma sonuçlarına göre; en yüksek eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirine sahip %20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0.6 puan azalarak %48.1 olurken, en düşük gelire sahip %20’lik grubun aldığı pay ise 0.2 puan artarak %6.3 olduğu tespiti paylaşılmış. Yani, en zenginin yaratılan gelirden aldığı pay azalmaya, en yoksulun aldığı pay artmaya başlamış! Algı çalışmalarında dozaj sürekli artıyor.

Bugün, TÜİK’in açıkladığı yıllık ortalama esas iş gelirleri rakamlarından hareketle bir analiz yapmaya çalışacağım. Burada ortaya çıkan rakamlar gerçeği bütün çıplaklığı ile öyle net gösteriyor ki, karartma ya da manipülasyon yapılamamış.

EN YÜKSEK İŞ GELİRİ 804 BİN 882 TL İLE İŞVERENLERİN OLDU

Yıllık ortalama esas iş gelirleri sırasıyla; işverenlerde 804.882 TL, kendi hesabına çalışanlarda 210.679 TL, ücretli maaşlılarda 209.764 TL ve yevmiyelilerde 105.712 TL olarak hesaplandı. Geçen yıla göre en yüksek artış %104 ile ücretli ve maaşlılarda, en düşük artış ise %82.2 ile kendi hesabına çalışanlarda oldu.

Maaşlar ay bazında 17.480 TL olurken, 17.002 TL olan asgari ücret alt sınırına çok yakın olduğu görüldü.

Esas işteki durumlarına göre yıllık ortalama esas iş gelirleri (TL) 2023-2024


Ülkemizde, yüksek enflasyon dönemlerinde çok ucuz kredi ile adeta fonlanan işverenlerin, kâr rekorları kırmalarına rağmen; çalışan ücretlerine düşük belirlenen asgari ücretin de etkisi ile düşük zam yaparak en yüksek iş gelirine sahip olmaları çok normal, malumun ilanı. Eylül 2021 ile Haziran 2023 arasında uygulanan “Nas Politikası” zengini çok daha zengin, orta gelirliyi fakirleştirerek en yoksullar ligine gönderen ve fakirlerin de daha da yoksullaştırılarak karnını doyuramaz hale getirilmesine hizmet etmiştir. Türkiye‘de artık en üstekiler ve en alttakiler var. Türkiye‘nin Avrupa’da gelir dağılımında en adaletsiz ülke olup, 2023 yılında dolar milyoneri sayısının artışında dünya birincisi olması da tesadüf değil.

Sosyal güvenceleri ve iş güvenceleri oldukça sınırlı yevmiyeli çalışanlar gibi daha düşük ücretli grupların durumu da ciddi bir sorun. Genellikle tarım, inşaat, temizlik, güvenlik gibi sektörlerde çalışan bu kesim, genellikle düşük gelirle geçinmeye çalışır hatta her gün çalışıp çalışamamaları iş yoğunluğuna ve mevsimsel etkilere bağlı.

ÇALIŞANLAR, SEFALET ÜCRETİNDE EŞİTLENDİ!

Kendi işini yapan kişilerin özellikle de küçük işletmelerde çalışanların, asgari ücretlilerden daha düşük gelir elde etmeleri, işletme maliyetlerinin yüksekliği, piyasa koşulları ve ekonominin genel durumu ile açıklanabilir. Ancak Türkiye için temel sorun, küçük ve verimsiz işletmelerden oluşan yapıdır. Bu yapı, Türkiye ‘de kayıt dışı ekonominin de ana nedenidir.

Ülkemizde asgari ücretli ve maaşlı çalışanların gelirleri ile temel ihtiyaçlarını karşılamaları, maaşı sabitken, özelikle gıda enflasyonu tavan tavan gidince mümkün olmuyor.

2024 yılında yıllık ortalama iş gelirlerinin asgari ücret seviyesinde gerçekleşmesi, iktidarın çalışanların ücretlerini asgari ücrette yani yoksullukta eşitlediğini göstermektedir. Asgari ücret 17.002 TL iken, ortalama çalışan ücretinin TÜİK verilerinde bile 17.480 TL olması; “Herkes bir gün asgari ücretli olacak” savının gerçekleşmesi demek. Sayın Cumhurbaşkanı’nın “Biz asgariyi belirledik, işverenin elini tutan yok 60.000 TL versinler”  yaklaşımını işverenlerin benimsemediği görülüyor.

Ülkemizde, 1 milyon 143 bin Kurumlar Vergisi mükellefi geçen yıl 60 trilyon TL ciro yapıp, 833 milyar TL vergi ödedi. Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin yarısı zarar beyan etti ve 2024 yılının ilk 11 ayında asgari ücret kadar gelire tanınan vergi istisnasına rağmen, çalışanlar kendilerini çalıştıran şirketlerden daha fazla vergi ödedi. Sonuç; ülkemizde sigortalı çalışan yaklaşık 17 milyon kişinin ortalama ücreti, asgari ücretten sadece 378 TL fazla! Eserinizle övünebilirsiniz.

Kötü yönetim, ülkemizin ekonomik ve sosyal dinamiklerini derinden sarsarak ciddi bir fakirleşmeye neden oldu. Çözüm için; şeffaf, hesap sorulabilir ve liyakata dayalı bir yönetim anlayışı ve uzun vadeli bir planlama yapmak şart. (Sözcü)
REKLAM ALANI
5- MMMBD. G.O.Paşa Şubesi Geçmiş Dönem Başkanı Muzaffer Vardar, Gaziosmanpaşa Şubesin Kuruluşundan Bugüne dek Emeği Geçen ve Görev Yapan Meslek Mensuplarına TEŞEKKÜR BELGESİ Vererek Ödüllendirdiler.
REKLAM ALANI
Yılbaşı itibariyle hemen her şeye zam gelirken, vergi ödemenin vergisinin artmaması mümkün mü? Kolay mı vergi ödemek, elbette bir bedeli olacak.
Cuma günü köşemde yayımlanan “Türkiye gerçeği:100 beyan et,300 kaçır” başlıklı yazımın sonunda; 2024 yılında bulunan rekor vergi . . . . .
İşsizlik, modern ekonomilerin kaçınılmaz bir gerçeği olmasına rağmen, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi sosyal, ekonomik ve psikolojik . . .
27 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı uyarınca; milli seviyede tek asgari ücretin . . . . .
Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazançlarla ilgili 40’ncı ve serbest meslek erbabı ile ilgili 68’inci maddesinde 7194 sayılı Kanun’la yapılan . . .
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (Konya SMMMO) ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü arasında . . . .
2022 yılı seçimlerine giderken Meslek Siyasetinde en mutlu kişi Yahya Arıkan diye yazı yazmıştım.
Vergi mükelleflerinin çok sayıda problemi söz konu­su. Bunların başında; şirketle­rin kâr payı dağıtım stopajının yüksekliği,
Bütçe giderlerinde gerçek anlamda hem harcama kalemleri ve hem de kurumlar itibariyle düzenlemeler sağlıksız. Şöyle ki; . . . .
2 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeyle, hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve . . .
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun “Odaya kayıt” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında; . . . .
İşverenlerce iş yeri veya iş yerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin . . .
Son dönemde Maliye tarafından yapılan cezalı tarhiyatların büyük bir kısmı vergi mükellefleri tarafından yargıya taşındı ve/veya taşınıyor. . . .
Aday Tanıtım Toplantına Davetlisiniz.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 61. Maddesinde ücret; “işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı . . .
Son birkaç gündür gazete ve haber sitelerinde aşağıdakine benzer başlıklarla çeşitli haberler yayınlanıyor: . . . .
Vergide adalet ve maliye politikaları, kamu finansmanının temel taşlarını oluşturur. Tarihsel olarak vergi, devletlerin finansman ihtiyacını . . . .