Ödeme emrine dava açılması ve ihtiyati haciz işleminde önemli değişiklik
21 Ağustos 2024 Çarşamba
13 Ağustos 2024 Tarihli ve 32631 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği’nde (Seri: A Sıra No: 16) önemli bazı değişiklikler. . .
Ödeme emrine dava açılması ve ihtiyati haciz işleminde önemli değişiklik
MEVZUATIN İÇİNDEN

Ödeme emrine dava açılması ve ihtiyati haciz işleminde önemli değişiklik

Talha APAK

13 Ağustos 2024 Tarihli ve 32631 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği’nde (Seri: A Sıra No: 16) önemli bazı değişiklikler yapıldı. Bu Tebliğle; ödeme emrine dava açılması, ihtiyati haciz işlemleri ve gecikme zammının artırılmasına ilişkin ye­ni önemli düzenlemeler yapıldı.


Ödeme emri nedir?

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usu­lü Hakkında Kanuna göre vadesinde ödenme­yen kamu alacakları için düzenlenir. Kamu ala­cağını vadesinde ödemeyenler adına vergi dai­resince düzenlenen ödeme emri; borçlulara, 15 gün içinde borçlarını ödemeleri veya bu borç­larla ilgili 15 gün içinde mal bildiriminde bu­lunmaları konusunda yapılan bir bildirimdir.

Ödeme emrini alan borçlu; a) Böyle bir borcunun olmadığı, b) Borcunu kısmen ödediği, c) Borcun zamanaşımına uğradığı, iddiasıyla tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde borcun türüne göre; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamındaki borçlar için vergi mahkemesinde, diğer borçlar için idare mahkemesinde dava açabilir.

Ödeme emrine dava açılmasıyla ilgili önemli değişiklik

Bilindiği üzere, 6183 sayılı Amme Alacak­larının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 58. Maddesi gereği borcun tebliği tarihin­den itibaren 15 gün içinde dava açabilece­ği belirtilmiştir. Bu maddede ayrıca, itira­zında tamamen veya kısmen haksız çıkan borçlulardan, itirazın reddedilen miktarın­daki amme alacağının %10 zamla tahsil edi­leceğine dair bir hüküm de yer almaktaydı. Ancak bu hüküm, Anayasaya aykırılığı ile­ri sürülerek iptali talep edilmiş ve Anayasa Mahkemes’ince iptal edilmişti.

Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin olarak, bu Tebliğ ile aynı Tebliğin “III- Ödeme Emri­ne Dava Açılması” başlıklı bölümü;

6183 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “İtirazında ta­mamen veya kısmen haksız çıkan borçludan, hakkındaki itirazın reddolunduğu miktarda­ki amme alacağı %10 zamla tahsil edilir.” hük­mü, 2/8/2022 tarihli ve 31911 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkeme­sinin 21/4/2022 tarihli ve E.No:2021/119, K.No:2022/48 sayılı kararı ile iptal edildi­ğinden, ödeme emrine karşı açılan davaların reddi halinde haksız çıkma zammı alınmaya­caktır.” şeklinde değiştirilmiştir.

İhtiyati haciz nedir?

İhtiyati haciz, alacaklının alacağını güvence altına almak ve alacağı tahsil kabiliyet ve im­kanının artırılabilmesi için öngörülmüş olan geçici bir hukuki koruma mekanizmasıdır. Borçlunun mal kaçırması gibi olasılıkların or­tadan kaldırılması amacıyla uygulanır

İhtiyati haciz işlemleriyle ilgili önemli değişiklik

Vergi incelemesi tamamlanıp tarhiyat ya­pıldıktan sonra, borçlu hakkında 6183 sayılı Kanun gereği, ihtiyati haciz işlemi yapılabile­ceği yönündeki Danıştay Vergi Dava Dairele­ri ve Kurulu kararları arasındaki farklılıkların içtihatların birleştirilmesi yoluyla giderilme­sine gerek olmadığına yönelik 27/05/2022 ta­rihinde karar verilmişti.

Bu tebliğ ile, anılan tebliğin “İhtiyati Haciz” başlıklı bölümüne yukarıdaki karara ilişkin olarak aşağıdaki yeni bir paragraf eklenmiştir.

Buna göre, “6183 sayılı Kanunun 13. mad­desinin 1. bendi uyarınca ihtiyati haciz uy­gulanabilmesi için, vergi incelemesine yetki­li memurların, ilgili Kanunun 9. maddesin­de belirtilen durumlar çerçevesinde bir kamu alacağının tespiti amacıyla gerekli işlemle­re başlaması ve belirlenen tutar üzerinden te­minat talep etmesi gerekmektedir.

Ancak, Da­nıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu’nun 27/05/2022 tarihli kararı uyarınca, vergi in­celemesi tamamlandıktan ve inceleme raporu vergi dairesine iletildikten sonra bu bende da­yanarak ihtiyati haciz kararı alınamaz. Ancak, vergi inceleme raporunun vergi dairesine inti­kalinden sonra 6183 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde yer alan diğer gerekçelerden her­hangi birinin bulunması halinde ihtiyati haciz uygulanabilecektir.” şeklinde değiştirilmiştir.

Gecikme zammı ve tecil faizi artırıldı

İlgili tebliğle; gecikme zammı ve tecil faiz oranları artırıldı. Buna göre 21/5/2024 tari­hinde geçerli olmak üzere, gecikme zammı ay­lık %4,5 yıllık %54 olarak, tecil faizi ise aylık %4 yıllık %48 olarak uygulanacaktır.(Dünya)
REKLAM ALANI
9- Divan Başkanı Yücel Akdemir, Konuklara Söz Verdi. Gündem Gereği Yönetim, Denetim Kurulunun Aklanmasından Sonra Seçimlere Geçildi. Gülnar Özer ve Ekibi Tekrar Yönetime Seçilerek Üç Yıl İçin Meslek Mensuplarında Vize Aldı.
REKLAM ALANI
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Stan­dartları Kurumu (KGK), 660 sayılı KHK’ya göre Kurum, kararnamede belirtilen görevleri . . .
Türk vergi sistemi mükelleflerin ödeyecekleri vergi miktarının hesaplanacağı vergi matrahını kendilerinin tespit ederek beyan etmeleri esasına dayanır
Anayasamızın 138. maddesine göre hâkimler, Anayasa’ya kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Bu . . . .
Uzun yıllardır uygulanmakta olan ve şirketlerin aktifinde iki yıldan fazla kayıtlı taşınmazların satışından elde edi­len kazançların kurumlar . . . . .
Maliye Bakanlığı İş Yapacam, Ekonomiyi Düzeltecim Derken Kendi Ayağına Kurşun Sıkmaya Devam Ediyor.
Tebliğ taslağının geliştirilmesi ve yayımlanmaya hazır hale getirilmesi için Başkanlığımızca çalışmalar devam etmekte olup
Enflasyon, ağustos ayında yüzde 2,47 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 51,97 olarak hesaplandı. Ekonomistler, ağustosta . . . .
Her 100 TL vergi tahsilatının 72 TL’sini tüketim vergilerinden karşılayan devlet, şirketlerin yarısının zarar ya da matrahsız beyanname . . . .
Yılın ilk 7 ayında 4,3 trilyon lira vergi toplamayı hedefleyen Maliye, 3,8 trilyon lira tahsilat yapabildi. Gelir vergisinde hedefi bulan Maliye, . . . .
1976 yılının 3 Şubat günü Kayseri’deki Yılmaz Öztaşkın, New York’ta yaşayan kuzeni Yavuz Altop’a telefon etti:
Sevgili okurlarım, burada ısrarla üzerinde durduğum ve sık sık gündeme getirdiğim bir konu var.
Tüm kamuoyunun malumu olduğu üzere; enflasyon düzeltmesi şartları oluştuğu ilk günden bugüne kadar, . . . .
Ülkemizi bağımsızlığa kavuşturan,bağımsız yaşamak için mücadele eden tüm mazlum milletlere rehber olan Türk milletinin ve ordumuzun . . .
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu’nun 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesaj; “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz,
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Abdil Erdal, 30 Ağustos zaferinin ülkemizin özgürlük simgesi olduğunu söyledi.
3/7/2024 tarihli ve 32591 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 161 sayılı Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair - - - - -