Ödediğimiz vergiler yol su ve elektrik olarak geri dönüyor mu?
20 Kasım 2024 Çarşamba
Devlete ödenen vergiler, “vatandaşa yol su ve elektrik olarak geri dönecek” slo­ganı, idare tarafından yıllarca dile getirildi. Ancak . . . .
Ödediğimiz vergiler yol su ve elektrik olarak geri dönüyor mu?
MEVZUATIN İÇİNDEN

Ödediğimiz vergiler yol su ve elektrik olarak geri dönüyor mu?

Talha APAK

Devlete ödenen vergiler, “vatandaşa yol su ve elektrik olarak geri dönecek” slo­ganı, idare tarafından yıllarca dile getirildi. Ancak günümüzde birçok hizmette olduğu gibi yol, su ve elektriğin bedeli vatandaştan alınıyor.

Maliyenin, artık daha gerçekçi yeni bir slogan bulması gerekiyor. Vergiler, dev­letlerin ana gelir kaynaklarından biri olduğu gibi ülkemizde de bu durum farklı değil. Ana­yasamızın 73’üncü maddesine göre; “herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gü­cüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.

Ver­gi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, ma­liye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, re­sim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırı­lır” denilmektedir. Burada hiçbir sorun yok, belki de Anayasamızın en iyi düzenlenmiş maddelerinden biridir. Sorun, uygulamada ve tarafların beklentilerindedir. Vergiyi; as­lında her vatandaşın ödediği, ancak asıl ek­sikliğin, vatandaşın ödenen verginin hesa­bını sorma noktasındaki sıkıntıda olduğunu görmemiz ve anlatabilmemiz gerekiyor.

Kayıt dışılığın, toplumsal bir mesele oldu­ğunu ve bu konuda zihniyet değişimi yarat­manın önemli olduğunu anlatmak gerekiyor. Toplumun büyük kısmının takip ettiği sos­yal medya ve televizyonlarda konuyu işle­yerek topluma vergi bilincinin ulaştırılma­sı gerekiyor.

Bir okurdan aldığım e-posta­da; “Yıllarca bize, ödenecek verginin yol su ve elektrik olarak geri döneceği söylenmişti. Ancak yıllardır yollar ücretli, su ve elektrik ücretli, o halde vatandaştan alınan bu vergi­lerin nerelere harcandığı konusunda vatan­daşın da bilgi alma hakkı olmalı” demişti. Bu yorum ve beklenti, toplumda çok yaygın kar­şılaştığımız vatandaşın haklı bir tepkisidir.

Artık yeni bir dünya ve yeni bir yaşam var

Artık; bozuk taşlı çamurlu yollar yok, dub­le otobanlar var. Çeşmelerinden suyunu iç­tiğimiz mahalle çeşmeleri yok, köylerdeki evlerde bile şebeke suları var. Doğal enerji ve gaz lambaları yok, modern enerji sistem­leri var. Dolayısıyla tüm bu gelişmelerin ve hizmetlerinde de bir maliyeti var.

Ancak eskiden her şeyde vergi yoktu. Oysa şimdi, soluduğumuz hava hariç tükettiğimiz her şeyde bir vergi var. KDV, ÖTV, ÖİV, MTV, EV, GV, KV… Bu harfler bize çok şey anlatı­yor. Harcadığımız her şeyden, kazandığımız gelirden, yediğimiz ekmekten, içtiğimiz su­dan giydiğimiz elbiseden kesilen vergileri ifade ediyor. Yıllar önce çevre temizlik ver­gisi konulduğunda, rahmetli Şükrü Kızılot Hoca demişti ki, “İleride hava temizlik ver­gisi de gelirse hiç şaşırmayın…”

Dünyadaki globalleşme ve gelişmelere pa­ralel, modern ve adil vergi sistemlerini uy­gulayan ülkelerin daha az sorun yaşadığı gö­rülüyor. Ülkemizde, birçok vergi kanunun­da günün koşullarına uygun değişikliklerin yapılarak, pratikte vergi bilinci seviyesinin artırılması ile vergi tahsilatı ‘vergi barışla­rı’ gibi aflara gerek kalmadan sağlanmalıdır.

Önce sorunu çözmek gerekiyor

Ülkemizin çok önemli problemlerinden biri de vergidir. Vergi mükelleflerinin bir kısmı vergiden kaçınma veya kaçırma eği­limindedir. Bunun birçok nedeni var, ancak üç önemli neden ise çok yaygındır.

Şöyle ki;

Ödenen vergilerin amacına uygun kulla­nılmadığı, kamuda israfın önüne geçileme­diği,

Vergide adaletin henüz tesis edilmediği, vergi aflarının gündemden düşmediği,

Gelir üzerinden alınan vergiler yerine harcama üzerinden alınan vergilere ağırlık verildiği.

Geldiğimiz noktada, ülkemizde başta yol, su ve elektrik olmak üzere birçok mal veya hizmetin vatandaşa sunulması özelleştiril­miş ve ücretli durumdadır. Hal böyle iken, bu hizmetlerden ilave vergi bile alınması düşündürücüdür. Kaldı ki, vatandaş ödediği vergilerin karşılığı olarak bazı hizmetlerin karşılıksız olmasını beklemekte.

Modern ve kalkınmış devletlerin yapması gereken de budur. Vergi, genelde sevilen bir konu değil. Ancak önemli gelir kaynakları olmayan ül­kelerin ayakta kalabilmesi, gelişmesi ve bü­yümesi için olmazsa olmaz bir uygulamadır. Ülkemizde, nüfusun yüksek çoğunluğu ül­kesini ve devletini seviyor, ancak vergi öde­meyi sevmiyorsa bu durum oldukça düşün­dürücüdür. Vatandaş cephesinden, toplanan vergilerin yerinde kullanılmadığı kaygısı ise devam ediyor.(Dünya)
REKLAM ALANI
7- İstanbul SMMM Odası Sekreteri Halim Bursalı, Açılış Konuşmalarını Yapması İçin Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur'u Kürsüye Davet Etti.
REKLAM ALANI
Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Hazırlanmıştır
24 Ekim 2024 tarihli Ekonomi Gazetesinde yayımlanan yazımızda açıklandığı üzere; 459 Seri Nolu VUK Genel Tebliği uyarınca;
Anayasa Mahkemesi, Yozgat 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin başvurusu (daha önce usul yönünden 2018/45 sayılı kararı ile reddettiği . . . .
Taşınmaz ve iştirak hissesi satış kazancı istisnasında sona geliniyor. Bu varlıkların kısmi bölünmesinde de benzer bir süreç ilerliyor. . . . .
Geçtiğimiz cumartesi günü Kilis’te yaptığı konuşmada Özgür Özel, “Bir an önce Esad ile gerekli temaslar sağlanmalı” diye açıklama . . . . . .
Yıl bitiyor, memlekette bir “asgari ücret” telaşı. Öyle ki; bu telaşımızı yurt dışı finans ve derecelendirme kuruluşları da paylaşıyor. . . . .
İstanbul SMM Odası Toplantı Salonunda 21 Aralık 2024 Cumartesi Günü Yapacak
25/11/2024 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan ve halen Mecliste görüşmeleri devam eden 2/2717 Esas numaralı “Sosyal Sigortalar ve . . . .
" 2024 - 2025 Vergi ve Muhasebe Uygulamalarında Mali Müşavirlerin Gündemi " Konulu Seminer Düzenledi.
Ülkemize yabancı sermaye yatırımları esas itibariyle iki şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar doğrudan yatırımlar ve portföy yatırımlarıdır. . . .
Dün açıklanan Ka­sım ayı enflasyo­nu %2.2 ile beklenti­lerin biraz üzerinde geldi. Gıda fiyatları, özellikle meyve-sebze fiyatlarındaki dalga­ . . . .
Bilindiği üzere; apartman, site, iş hanı gi­bi birden fazla bağımsız bölümlerin bu­lunduğu yerlerde uygulanacak kurallar 634 sayılı Kat . . . .
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne geçişte son tarih 31 Aralık Salı günü. Bunun her bir vatandaşa maliyeti ise 2.172 TL.. . . . .
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı tüketici enflasyonunu açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 47,09, aylık yüzde 2,24 . . .
Resmi gazetede yayınlanan bir madde çalışanları yakından ilgilendiriyor. 1 Ocak tarihinde yani bundan bir ay sonra yürürlüğe girecek . . . . .
24/12/2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nin . . . . .
Gerçekten her geçen gün yeni bir sorunla karşılaşıyoruz. Bu sorunların bir kısmı mükellefler bir kısmı ise Maliye’den kaynaklanıyor. . . . . .