Neden 1 Mart Muhasebeciler Günü Ya Da 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası Değildir?
03 Mart 2025 Pazartesi
Sevgili meslektaşlarım, lütfen özellikle sizler birkaç dakikalığına parmaklarınızı klavyeden, gözlerinizi ekrandan ayırın, şu yazıyı okuyun . . . .
Neden 1 Mart Muhasebeciler Günü Ya Da 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası Değildir?

Neden 1 Mart Muhasebeciler Günü Ya Da 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası Değildir?

Gökhan Dede

Sevgili meslektaşlarım, lütfen özellikle sizler birkaç dakikalığına parmaklarınızı klavyeden, gözlerinizi ekrandan ayırın, şu yazıyı okuyun ve paylaşın istiyorum!

Yıllardır “kutlanmaya çalışılan” ancak kimin hangi kaynağı esas alarak icat ettiğini bildiğim ama kimilerinizin henüz bilmediği ve bir türlü de açıklan(a)mayan, birilerinin deyimiyle "1 MART MUHASEBECİLER GÜNÜ" ya da “1-7 MART MUHASEBECİLER HAFTASI” bu yıl da çeşitli Facebook ilanlarıyla, TÜRMOB kaynaklı videolarla, SMS mesajlarıyla, kimi etkinliklerle kutlanmaya başlandı! 

Bunun yanlış bir karar (tarih) olduğunu yıllardır defalarca yazmamıza ve hatta mesleğe ömrünü vermiş yönetici ve duayen meslektaşların uyarılarına karşın, bu sesi duymalarına karşın, TÜRMOB yetkililerinden bizi dinleyen olmadığı gibi, yapılan hata inatla devam ettirilmektedir. 

Kısaca söyleyeyim: Serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin doğum günü 1 Mart değil, 13 Haziran’dır.

Çünkü 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası 1 Mart 1989 günü TBMM'ye sunulmuş ve ancak 1 Haziran 1989 tarihinde kabul edilmiştir. 

Ve bu Yasa, T. C. Resmi Gazete'nin 13.06.1989 tarih ve 20194 no.lusayısında yayımlanmıştır yani 3568 sayılı Yasa olarak kayıtlıdır. 

Yani mesleğin nüfus cüzdanında böyle yazar. Bunu bakan gözler göremez mi?

Dolayısıyla doğum gününün 1 Mart ile hiçbir alakası yoktur! 

1 Mart her yıl gelir vergisi beyan ayının başlangıcıdır. 

Maliye teşkilatı, 26 Şubat -1 Mart tarihleri arasını Vergi Haftası olarak kutlamaktadır. Bir zamanlar da bunun peşine takınılmış ve birlikte gün kutlanmıştı!

Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler açısından 1 Mart, 3568 sayılı Yasa teklifinin TBMM'ye sunulduğu tarihtir.
 
YANİ EVLİ GENÇLERİN ÇOCUK YAPMAYA KARAR VERDİKLERİ GÜNDÜR!

(Bazıları da bu tarihin Muhasebe Günü olmasını söyleyip yazmaya başladılar, ama bu da yanlıştır. Çünkü ana rahimine düştü diye çocuğa ad konmadığı gibi, nüfus kaydı da yapılamaz, kimlik çıkarılamaz.)

Dolayısıyla, evli çiftlerin çocuk yapmaya karar verdikleri tarih, doğacak çocuğun doğum günü olarak kutlanamayacağı gibi, 1 Martlar da serbest muhasebeciler mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin günü ya da haftası olarak kutlanamaz!

Bu konuyu yıllardır yazıp dururuz. Daha çok da ben ve meslek hukuku hocası rahmetli Nusret Kurdoğlu ve birçok oda başkanı... Haklarını teslim etmem gerekirse, derim ki, birçok oda yöneticisi ve mesleğin duayeni (kıdemlisi, ak saçlısı) arkadaşımız/meslektaşımız da 1 Mart tarihinin  Muhasebeciler Günü anlamında yanlış olduğunu defalarca teslim etmişlerdir! Kaldı ki (mesleğin temeli muhasebe olsa da) bizler yalnızca muhasebeci değiliz, aynı zamanda mali müşaviriz. 
Hatta bazı oda yöneticileri zaman zaman "Biz de seninle aynı düşüncedeyiz, bu yıl programlar yapıldı, şimdi bunu geri dönüşü yoktur, ama gelecek yıllarda 13 Haziran olarak kutlanması için konuyu TÜRMOB Başkanlar Kurulu'na getirebiliriz," demişlerdi, ama ya korkudan, ya inançsızlıktan ya da biat kültüründen kaynaklı olsa gerek ki, o günden bu yana “tık” yoktur! Çünkü TÜRMOB bu konuda karar merciidir, muktedirdir, bazı muktedirler bubun yanlış olduğunu kendileri de bildikleri, yazdıkları hâlde bu hatadan dönmeyi kabullenemediler! Kabul ederlerse itibarlarının sarsılacağını düşünüyorlardır belki de! Oya yanlıştan dönmek bir erdemdir, erdemliliktir.

1 Mart (!) bu yıl da “muhasebeciler günü” (ya da 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası) olarak kutlanmaya başlandı. Çeşitli etkinlikler yapılıyor, yapılacaktır. Benim bu yanlış uygulamayı kabul etmem de, o etkinliklere katılmam da söz konusu değildir.  

Anlaşılan birilerinin bu yanlıştan geri dönüşleri yoktur!... 

Yanlışlarına inatla devam edeceklerdir!

Facebook ilanları verilmeye, SMS’ler gelmeye, videolar yayımlanmaya, Anıtkabir ziyaretleri yapılmaya başlandı.

TÜRMOB ve odalar programlarına devam ediyorlar, edeceklerdir. 

Oda Başkanımız tarafından Başkent’te Ata’nın huzuruna çağrılırız. Bence gidenler desinler ki; “Atam, biz kendi doğum günümüzü dahş hâlâ doğrulayamadık, sorunlarımızı da bir türlü çözemiyoruz, hatta çok üzgünüz ama birbirimizi yiyoruz, bazı muktedirler var ki, bu yanlışı bildikleri hâlde inadına doğruya yönelmiyorlar, bağışla Atam!

Her şeye karşın tüm SMMM ve YMM odalarının ve yönetimi yeniden oluşacak TÜRMOB'un, yukarıdaki görüşlerimi gelecekte de olsa bir gün dikkate alacaklarını, bu yanlışı düzelteceklerini umuyorum.

Saygılarımla, 
SMMM Gökhan DEDE, 01.03.2025

NOT:Bu yazının benzerini on yıl önce de, daha sonraları da yazmıştım. Bu yanlışa yanlış diyerek doğruyu kabullenenler çoğalsa da, TÜRMOB yönetimi bu konuda henüz bu yanlıştan dönme cesaretini gösteremedi: 

Ama BİR GÜN MUTLAKA diyelim.
REKLAM ALANI
11- TÜBADEF Başarı Ödüllerinde Sunumları Yapan Aslı Gültekin ve Aykut Akın, Başarı Ödüllerini Vermesi İçin TÜBADEF Genel Başkanı Bahri Olgun' u Kürsüye Davet Etti. (SON)
REKLAM ALANI
2023 yılında ülkemizde yaşanan deprem sonucu birçok vatandaşımız evini, barkını, birçoğu yakınını ve tüm birikimini kaybetmişti. . . . . .
Odamızca; 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası etkinlikleri çerçevesinde 10 Kasım 2025 Pazartesi günü 07.00 - 09.05 saatleri . . .
Sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması yasal. Ancak her işveren, çalıştırdığı süre ve ücret . . . .
(2025-2024- 2023 - 2022 - 2021 - 2020 -2019 -2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 ve Diğer Yılları İçerir)
Firmaların Merkez Bankasınca belirlenecek yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Merkez Bankasına satılması halinde firmalara sağlanacak . . . . .
Avukatlık mesleğinin amacı, hukuki ilişkilerin düzenlenmesini, her türlü hukuki sorun ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete . . . .
Döviz kurlarının görece olarak düşüklüğü ve bu düşüklüğün ihracata etkileri uzun­ca bir süredir ihracatçılar ve ekonomi yöne­timi tarafından . . .
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkan Adayı Halil Bıçakçı, oda yönetiminde yaşanan son gelişmelerin . . . .
Emsalinden düşük bedelle yapılan satışlarla ilgili olarak, vergi mevzuatımızda iki önemli güvenlik önlemi düzenlemesi yer alıyor.
1. Olağanüstü (Seçimli) Genel Kurul Toplantısı Hakkında Duyuru
MMMBD Geçmiş dönem Başkan ve Kurul üyeleri, İSMMM odası Temsilcileri ve Temsilci yardımcıları ile tanışmak ve bir arada olmak amacıyla kahvaltılı etkinlik düzenledi.
TÜİK, ekim ayı enflasyonunu yüzde 2,55 olarak açıkladı. Böylelikle 2026 yılında vergi, harç ve cezalardaki artışı belirleyecek Yeniden . . . . .
Özel İletişim Vergisi (ÖİV), 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla yeniden zamlanacak.
TÜİK eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre ekim ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,55 olurken, yıllık bazda yüzde 32,87 . . . . .
Sahte belge incelemeleri öteden beri Mali İdare’nin inceleme kapasitesini çok yo­ruyor. Bu nedenle de bu alanda radikal değişikliklere . . . . .
Çocukluğumu hatırlıyorum. Bizim çocukluk yıllarımızda bırakın cep telefonunu, internet bile yoktu. Günümüzde ise sokakta, otobüste, . . . . .
Hafta başında Anado­lu Ajansı’na düşen bir haberde, Gelir İdare­si Başkanlığı’nın, 2024 yılında kira, ücret, men­kul sermaye iradı ile de­ğer . . . . . .