Motivasyon yemekleri gider yazılabilir mi?
01 Eylül 2025 Pazartesi
Hayır, hemen ifade edelim, her motivasyon yemeği vergi matrahının tespitinde gider yazılamıyor! Sadece işle ilgili olanları belirli şartlar . . . . .
Motivasyon yemekleri gider yazılabilir mi?
VERGİ KURDU

Motivasyon yemekleri gider yazılabilir mi?

Abdullah TOLU

Hayır, hemen ifade edelim, her motivasyon yemeği vergi matrahının tespitinde gider yazılamıyor! Sadece işle ilgili olanları belirli şartlar dahlinde gider yazılabiliyor.

Bu büyük bir avantaj!

Konu tam olarak ne ile ilgili?

Bu konu özellikle şirketler açısından önem taşıyor. Şirketler, belirli dönemlerde satışların artırılması, şirket üretim ve yeni satış politikalarının anlatılması ve benimsetilmesi, ilgililer arasında daha sağlıklı ilişkiler kurulması vb. amaçlarla şirket personeline, alıcılara ve tedarikçilerine toplu olarak yemek veriyorlar.  Uygulamada, bu şekilde verilen ve “motivasyon yemeği” olarak adlandırılan bu yemeklere ilişkin bedellerin vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı konusunda öteden bu yana tereddütler bulunuyor.

Motivasyonun kelime anlamı ne?

Motivasyon, dilimizde oldukça sık kullanılan kelimelerden birisi.
Motivasyon kelimesi Fransızca kökenli. Türk Dil Kurumu Sözlüğünde isteklendirme, güdülenme olarak tanımlanıyor.

Vergi Kanunlarında özel bir düzenleme var mı?

Hayır, Vergi Kanunlarında motivasyon yemeklerinin gider yazılıp yazılamayacağı ile ilgili özel bir düzenleme bulunmuyor. Bu yemeklerin vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı konusu genel hükümlere tabi!

Yemekli toplantı giderleri temsil - ağırlama gideri olarak kabul ediliyor!

Vergi Kanunlarımızda temsil ve ağırlama giderlerinin tanımı, kapsamı ve gider yazılmasıyla ilgili özel bir düzenleme bulunmuyor, bu harcamalar genel gider olarak kabul ediliyor.

Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir Vergisi Kanunu’nda ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda sayılan kanunen kabul edilmeyen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderler olarak tanımlanıyor. Genel giderler, işletme gideri olarak da adlandırılıyor.

Genel giderlerin kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi indirim konusu yapılabilmesi için,

- Bu giderlerle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında doğrudan ve açık bir illiyet bağının bulunması,

- İşin önemi ölçüsünde yapılması,

- Giderlerin kazancın elde edilmesine yönelik olması,

- Karşılığında bir iktisadi kıymet iktisap edilmemiş olması ve maliyete girecek giderlerden olmaması,

- Kanunen kabul edilmeyen giderler arasında yer almaması

gerekiyor.

Temsil ve ağırlama harcamaları ile kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Ancak, bu giderlerin ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgisini kurmak her zaman kolay olmayabiliyor. Bunun nedeni ise, suistimale açık olması!

Maliye’nin yemek giderleriyle ilgili genel tutumu nasıl?

Maliye, yemek harcamalarının;

- İşle ilgili olması,

- İşin önemi ölçüsünde yapılması,

- Kişisel ihtiyaçlar kapsamında keyfi olarak yapılan harcamalar olmaması,

- Fatura ile belgelendirilmesi

şartıyla temsil ve ağırlama gideri kapsamında kurum kazancının tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınabileceği görüşünde (GVK. Mad. 40/1).

Motivasyon amaçlı düzenlenen yemekler de bu kapsamda!

Evet, Şirketlerin belirli dönemlerde satışların artırılması, şirket üretim ve yeni satış politikalarının anlatılması ve benimsetilmesi, ilgililer arasında daha sağlıklı ilişkiler kurulması vb. amaçlarla şirket personeline, alıcılara ve tedarikçilerine toplu olarak verdiği, “motivasyon yemeği” olarak da adlandırılan bu yemekler temsil ve ağırlama gideri olarak kabul ediliyor.

Maliye motivasyon yemeklerinin gider yazılabileceği görüşünde!

Evet, Maliye, belirtilen amaçlarla şirket personeline, alıcılara ve tedarikçilerine toplu olarak verilen motivasyon amaçlı yemeklerin vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabileceği görüşünde! Nitekim, Maliye, bu konuda verdiği bir özelgede;

“Şirketiniz çalışanlarına, müşterilerinize ve mal tedarik ettiğiniz firma yöneticilerine temsil ve ağırlama kapsamında yapılan yemek giderlerinin işinizle ilgili olması, işin önemi ölçüsünde yapılması, kişisel ihtiyaçlar kapsamında keyfi olarak yapılan harcamalardan olmaması ve fatura ile belgelendirilmesi şartıyla, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40 ıncı maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.”

Şeklinde idari görüş bildirmiş bulunuyor (GİB. Bursa Defterdarlığı’nın 09.09.2024 tarihli ve E-45404237-130[I-23-110]-218824 sayılı özelgesi).

Motivasyon yemeklerinin KDV’si de indirim konusu yapılabilir!

Yukarıda belirtilen amaçlarla verilen ve temsil - ağırlama gideri olarak kabul edilen “motivasyon yemekleri”ne ilişkin düzenlenen faturalarda ayrıca gösterilen KDV’ler indirim konusu yapılabiliyor (GİB. Bursa Defterdarlığı’nın 09.09.2024 tarihli ve E-45404237-130[I-23-110]-218824 sayılı özelgesi).

Motivasyon yemeği personele sağlanan menfaat kabul edilmeyecek!

İşverenler tarafından personele yemek verilmesi suretiyle sağlanan menfaatler ücret olarak değerlendiriliyor ve istisna kapsamına girmeyen menfaatler ücret olarak vergilendiriliyor (GVK. Mad. 61). Ancak, şirketler tarafından belirli dönemlerde satışların artırılması, şirket üretim ve yeni satış politikalarının anlatılması ve benimsetilmesi, ilgililer arasında daha sağlıklı ilişkiler kurulması vb. amaçlarla şirket personeli, alıcılar ve tedarikçilere toplu olarak verilen, “motivasyon yemeği” olarak da adlandırılan ve temsil - ağırlama gideri olarak kabul edilen bu yemekler için ödenen bedellerin, ücretliye sağlanan bir menfaat olarak kabul edilmemesi, ücretleriyle  ilişkilendirilmemesi ve vergilendirilmemesi gerekiyor (GİB. Bursa Defterdarlığı’nın 09.09.2024 tarihli ve E-45404237-130[I-23-110]-218824 sayılı özelgesi).

Bu konu oldukça önemli!

Sadece yemek değil, konaklama ve ulaşım bedelleri de gider yazılabiliyor!

Şirketler tarafından motivasyon amaçlı düzenlenen toplantılarda sadece yemek değil, şirket çalışanları, müşteriler ve mal tedarik edilen firma yöneticilerinin konaklama ve ulaşım giderleri de, temsil ve ağırlama kapsamında işle ilgili olması, işin önemi ölçüsünde yapılması, kişisel ihtiyaçlar kapsamında keyfi olarak yapılan harcamalardan olmaması ve fatura ile belgelendirilmesi şartıyla, vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek ve KDV’leri indirim konusu yapılabilecek (GVK. Mad. 40/1, GİB. Bursa Defterdarlığı’nın 09.09.2024 tarihli ve E-45404237-130[I-23-110]-218824 sayılı özelgesi).

Bayi toplantıları da bu kapsamda!

Evet, filmlere bile konu olan bayi toplantılarına ilişkin giderler de, temsil ve ağırlama giderleri kapsamında vergi matrahının tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınabiliyor.

Buradaki ölçü keyfi harcama olmaması!

Motivasyon amaçlı toplantıların giderlerinin (yemek, konaklama, ulaşım) gider yazılmasında temel ölçü; işle ilgili olması, işin önemi ölçüsünde yapılması, kişisel ihtiyaçlar kapsamında keyfi olarak yapılan harcamalardan olmaması ve fatura ile belgelendirilmesi!

Şirket sahip ve yöneticilerinin şahsi ihtiyaçları ve zevklerini tatmine yönelik yaptığı bu kapsamlı giderlerin gider yazılması ve KDV’sinin indirilmesi mümkün bulunmuyor.

Şirketlerin temsil ve ağırlama harcamalarına dikkat etmesi şart!

Öncelikle şirketlerin motivasyon amaçlı olarak bu toplantılar kapsamında yaptıkları yemek, konaklama ve ulaşım giderlerinin iş ve işletmeyle ilgisi olması, işin önemi ölçüsünde yapılması gerekiyor. Yani, bu giderlerin her şeyden önce işletme sahibi veya sahiplerinin şahsi ihtiyaçları ve zevklerini tatmine yönelik olmaması, bu harcamaların kimin için ve ne münasebetle yapıldığının belli olması zorunlu bulunuyor.

Bu nedenle, söz konusu harcamaların herhangi bir vergi incelemesi sırasında, Vergi Müfettişlerine kimlere nerede, ne zaman ve ne amaçla harcanmış olduğunun izah edilmesi gerekiyor. Söz konusu giderlere ilişkin muvazaalı bir durumun tespit edilmesi durumunda gerekli tarhiyat ve cezai işlemlerin yapılacağı unutulmamalı!(Ekonomim)
REKLAM ALANI
3- Sunumları Yapan Gürkan Solak İstanbul SMMM Odası Yönetim Kurulu Adına Konuşmalarını Yapması İçin İstanbul SMMM Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Gül Er'i Kürsüye Davet Etti.
>
8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutlamak Üzere Florya Hatay Sofrasında İftar Yemeğinde Bir Araya Geldiler.
TÜRMOB Genel Başkanı İrfan Hüseyin Yıldız, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı:
4/3/2026 tarihli ve 10995 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki Karar’ın ekindeki listede yer alan mallar için 7/3/2026 tarihinden itibaren aynı . . .
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanuna göre, vadesinde ödenmeyen kamu alacakları için düzenlenen ödeme emri . . . .
Sosyal güvenlik mevzuatına göre işverenler, işyeri bildirgesini en geç sigortalı çalıştırmaya başladıkları tarihte SGK’ya vermek zorundadır. . . .
Deprem haftası dolayısı ile Akut Arama Kurtarma Derneği ve Migrogrup ekibinin katkıları ile "afet bilinçlendirme ve farkındalık" semineri düzenledi.
24/11/2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 23/11/2023 tarihli ve 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı eki Kararla; . . . .
Geçtiğimiz günlerde Meclis’e yeni bir Torba Kanun Teklifi sunuldu. Yürürlük ve yürütme maddelerini bir kenara bırakırsak 17 maddelik kısa . . . .
İnsan doğar, yaşar ve ölür… Her insan güzel bir yaşam umuduyla, sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmek ister. Anne, babalar da bu . . . .
24 Aralık 2025 tarihli yazımın başlı­ğı, ”İşletmelerde zorunlu elektronik envanter uyarısı: Hazırlanın” şeklindey­di. . . . .
Enflasyon, şubat ayında yüzde 2,96 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 31,53 olarak hesaplandı. ÜFE ise, yıllık bazda yüzde. . . .
Uzun zamandır kulislerde konuşulan, yatırımcıların merakla ve biraz da endişeyle beklediği kripto varlık yasa teklifi nihayet Türkiye Büyük . . . .
Mart ayı geldi. Bilindiği gibi her yılın Mart ayı, bir önceki yılın, yıllık gelir vergisi beyanına tabi gelirlerinin beyan edildiği ve çıkan verginin . . . . .
Vergi Denetim Kurulu (VDK), geçtiğimiz yıl yaptığı yapay zeka destekli yeni nesil denetimler ve risk temelli analizlerle bir yandan vergiye . . . .
Yeni iş kuran gençlere, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç yıl boyunca elde ettikleri kazancın bir kısmını vergi dışı bırakmak ve . . . .
TÜRMOB Genel Başkanı İrfan Hüseyin Yıldız, 1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı:
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Halil Bıçakçı, 1–7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla . . . . . .
(2026-2025-2024- 2023 - 2022 - 2021 - 2020 -2019 -2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 ve Diğer Yılları İçerir)