Mayıs ayı, emlak vergisi beyan ve ödeme dönemi
28 Mayıs 2025 Çarşamba
Maliklerin serveti üzerinden alınan emlak vergisi, mükel­lef sayısı itibarıyla en eski ve en ge­niş kapsamlı vergi olup, özel mülki­yet hakkının . . . .
Mayıs ayı, emlak vergisi beyan ve ödeme dönemi
MEVZUATIN İÇİNDEN

Mayıs ayı, emlak vergisi beyan ve ödeme dönemi

Talha APAK

Maliklerin serveti üzerinden alınan emlak vergisi, mükel­lef sayısı itibarıyla en eski ve en ge­niş kapsamlı vergi olup, özel mülki­yet hakkının bulunduğu tüm ülke­lerde uygulanmaktadır. Ticari bir faaliyeti bulunsun ya da bulunma­sın, hemen her taşınmaz sahibinin Mayıs ve Kasım aylarında iki tak­sit halinde ödemek zorunda olduğu bir vergidir.

Kamunun gelir kaynaklarından biri olan emlak vergisi, yerel yöne­timler için de önemli bir gelir kay­nağıdır. Ancak uygulamada, va­tandaşlar emlak vergisi konusunu takipte gerekli özeni göstermedik­leri için önemli sayılabilecek ceza­larla karşılaşabilmektedirler. Em­lak Vergisi Rehberi, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından her yıl güncellenerek yayımlanmaktadır.

Vergi değeri

Bina, arsa ve araziler için ver­gi değeri; Vergi Usul Kanunu’nun (VUK), asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin hükümlerine göre takdir komisyonları ile Çevre, Şe­hircilik ve İklim Değişikliği Bakan­lığı tarafından müştereken tespit ve ilan edilen bedeldir.

Tespit edilen vergi değeri, VUK hükümleri uyarınca aynı yıl için belirlenen yeniden değerleme ora­nının yarısı oranında artırılarak bulunur. Buna göre, 2025 yılı vergi değerleri, bu yıla ait yeniden değer­leme oranının yarısı olan %21,965 (yirmi bir virgül dokuz yüz altmış beş) oranında artırılarak hesapla­nacaktır.

Vergi oranları, tarh ve tahakkuku

-Meskenlerde binde 1

-Diğer binalarda binde 2

-Arazide binde 1

-Arsalarda binde 3

Vergi oranları, büyük­şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde %100 artırımlı uygulan­maktadır. Bina ve arazi vergisi, ilgili belediye ta­rafından dört yılda bir ol­mak üzere, takdir işlem­lerinin yapıldığı yılı takip eden yılın Ocak ve Şubat aylarında yıllık olarak tarh edilir.

Verginin ödeme zamanı

Emlak sahipleri, ilk alımda be­yan vermişlerse daha sonra yeni­den beyanname vermelerine ge­rek yoktur. Belediyece tarh edilen emlak vergisinin birinci taksi­ti Mayıs ayında, ikinci taksiti ise Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte, gayrimenkulün ka­yıtlı olduğu belediyeye ödene­bilir. Verginin zamanında öden­memesi hâlinde, 6183 sayılı Ka­nuna göre her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere gecikme zam­mı tahsil edilir.

Vergiden muaf olanlar

-Türkiye’de brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meske­ni olanlar veya bu meskenin in­tifa hakkına sahip bulunan en­gelliler,

-Hiçbir geliri olmadığını bel­geleyenler,

Gelirleri yalnızca kanunla ku­rulan sosyal güvenlik kurumla­rından aldıkları emekli, dul, ye­tim, ölüm ve malûliyet aylıkla­rından ibaret olanlar,

-Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri,

Emlak vergisinden muaftır.

Yeni Taşınmazlarda vergi durumu

Yeni taşınmaz alındığında, ilk yıl emlak vergisi ödenmez. An­cak bu yıl için emlak bildirimi yapılması zorunludur. Vergi öde­me yükümlülüğü, edinilen yılı takip eden yıldan itibaren başlar. Örneğin, 2024’te ev alanlar 2024 için emlak vergisi ödemez; ancak 2025 yılı için vergi ödeye­ceklerdir.

Değerli konut vergisi

2025 yılında uygulanacak olan değerli konut vergisinin alt sını­rı, 2024 yılı için belirlenen ye­niden değerleme oranının yarısı (%21,965) oranında artırılarak 15.709.000 TL olarak belirlen­miştir. Buna göre;

-15.709.000 TL ile 23.564.000 TL arasında olan­lar (bu tutar dahil): 15.709.000 TL’yi aşan kısım için binde 3

-23.564.000 TL ile 31.421.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil): 23.564.000 TL’si için 23.565 TL, fazlası için binde 6

-31.421.000 TL’den fazla olanlar: 31.421.000 TL’si için 70.707 TL, fazlası için binde 10

2025 yılı sonunda belirlene­cek yeniden değerleme oranının yarısı uygulanarak tespit edile­cek vergi değeri, eğer 15.709.000 TL’yi aşarsa, 2026 yılının 20 Şu­bat tarihine kadar “Değerli Ko­nut Vergisi Beyanı” verilmesi

gerekecektir.

Deprem bölgesindeki durum

Merkez üssü Kahramanma­raş olan deprem nedeniyle, Em­lak Vergisi Kanunu’nun 9. mad­desi uyarınca, oturulması ve kul­lanılması yasaklanan binalar için 2023 ve sonraki yıllarda emlak vergisi alınmayacaktır. Bu yasak kalktığında vergi tahsiline yeni­den başlanır.

Bu hüküm sadece 6 Şubat 2023 depreminin etkilediği yerlerle sı­nırlı değildir; benzer durumlar tüm ülke için geçerlidir. Dolayı­sıyla, bu istisnanın uygulanabil­mesi için illaki büyük çaplı bir deprem olması gerekmez.

Emlak vergisi üzerine bir analiz

Mevcut mevzuat, kurumlar ara­sı koordinasyon eksikliği ve ver­giye tabi taşınmazların dinamik olarak izlenememesi gibi sistem­sel eksiklikler nedeniyle, taşın­mazların güncel ve gerçek değer­lerinin belirlenememesine yol açmakta ve bu da emlak vergisi kayıplarına neden olmaktadır.

Vergi değerlemesinde karşıla­şılan en önemli sorun, taşınmaz­ların gerçekçi ve doğru değerle­rinin tespit edilememesidir. Dört yılda bir yapılan genel değerleme süreci, ekonomik gelişmelere gö­re güncellenmediği için, vergilen­dirme adaleti zedelenmektedir.

Emlak vergisi, devletin genel vergi gelirleri içinde büyük bir paya sahip olmamakla birlikte, yerel yönetimler için vazgeçilmez bir gelir kaynağıdır. Ancak değer­leme sürecindeki adaletsizlikler hem vatandaşların güvenini ze­delemekte hem de uygulamada sıkıntılara yol açmaktadır. (Dünya)
REKLAM ALANI
54- Divan Başkanı Aydın Şener Genel Kurulu Sonlandırdıktan Sonra, Katılım Sağlayan Tüm Meslek Mensuplarına Ayhan Karaşin Teşekkür Ederek Helallik İstedikten Sonra Başkan Adayları İktisadi Dayanışma Kameralarına Resim Verdiler. (SON)
REKLAM ALANI
2025 yılında 13 yıl sonra gündeme gelen KOOPERATİFÇİLİK OLGUSUNUN tekrar yaşamanın mutluluğu yaşayacağız….
Vergi İletişim Merkezi (VİMER-189), çağrı merkezi sektörünün uluslararası düzeydeki en prestijli organizasyonlarından biri olan . . . . .
Malmüdürlüğü Bünyesinde Bulunan Bağlı Vergi Dairesinin Kapatılması Nedeniyle Hizmet Kesintisi Yaşanabilecek Malmüdürlükleri Hakkında Duyuru
13 Haziran 1989 tarihinde ilan edilen 3568 sayılı Meslek Yasamız 35 Yaşında Oldu. Tüm Meslektaşlarıma Kutlu Olsun
Hıdır Daştan, Mehmet Ragıp Polat ve Osman Güner ; Kürsüde Sesiniz Olmak Yarınları Birlikte İnşa Etmek İçin Tam Bağımsız Delege Adaylarıyız
13 Haziran 2025 - Saat: 10:30 da Taksim Atatürk Anıtı Önünde Mali Müşavirlik Mesleğimizin Yıldönümünde Buluşuyoruz!
Değer Üretiyoruz. Ama Değer Görmüyoruz. Meslek Yasamızın 36. Yılı Kutlu Olsun.
İşte tam da bu yüzden, İstanbul’dan TÜRMOB delegeliğine bağımsız adayım.
(2025-2024- 2023 - 2022 - 2021 - 2020 -2019 -2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 ve Diğer Yılları İçerir)
İstanbul Mali Müşavirler Grubumuz 4 sene önce kuruldu. İstanbul Mali Müşavirler Grubu Olarak, İstanbul SMMM Odası Yönetimine Bizde Adayız Dedi ve Listesini Açıkladı.
İSMMMO 26.Olağan Genel Kuruluna Bülent Haberal Başkanlığında Gidiyor.
Meslekte Birlik Grubu ; Kira Yüküne Son ! Home ofis ve sanal ofis imkanlarıyla meslektaşımızın kira yükünü ortadan kaldıracağız.
İSMMMO 26.Olağan Genel Kurulu’nda sayın EROL DEMİREL başkanlığındaki İÇDMB listesini koşulsuz olarak destekliyoruz.
Bağımsız denetimin (esas anlamda) ticari hayatımıza girmesi 2012 yılında yeni Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte gerçekleşmiştir.
36 yıl önce, 13 Haziran 1989 ta­rihinde, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile meslek . . . .