Kira gelirlerinden oluşan zarar diğer gelirlerden mahsup edilebilir
13 Mart 2025 Perşembe
Bir çok okuyucunun yazının başlığını okuyun­ca, “kira gelirinden de zarar olur mu” diye sorduğunuzu duyar gibi olduğumu belirtmek is­terim.
Kira gelirlerinden oluşan zarar diğer gelirlerden mahsup edilebilir
Kira gelirlerinden oluşan zarar diğer gelirlerden mahsup edilebilir

Mahmut Bülent YILDIRIM
mahmut.yildirim@dunya.com

Bir çok okuyucunun yazının başlığını okuyun­ca, “kira gelirinden de zarar olur mu” diye sorduğunuzu duyar gibi olduğumu belirtmek is­terim. Vergi sistemimizde gelir vergisi kanununa göre kiradan elde edilen gelir, “Gayrimenkul Ser­maye İradı” olarak vergilenir.

İrat ise gerek men­kul, gerekse gayrimenkul sermayeye dayanan bunlardan elde edilen gelirler (faiz, kira, katılım payı, nema, temettü ve benzeri) olarak tanımla­nabilir yani irat pozitif karakterli bir kavram olup zararı içermemektedir. Her ne kadar gayrimen­kul sermaye iratları gelir karakterli bir kavram olsa da kira geliri elde mükellefler de zarar ede­bilirler ve bu zararlarını da kanunda yazılı şartlar dahilinde diğer gelirlerinden mahsup edebilirler.

Kira gelirlerinde zarar doğması

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edi­len gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebilmektedir.

1.Gerçek Gider Yöntemi

2.Götürü Gider Yöntemi (hakları kiraya veren­ler hariç)

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, gerçek giderlere karşılık olmak üzere hasılatla­rından %15’ini götürü olarak indirebilirler. Kira geliri elde edip de konut istisnasından yararla­nabilecek mükellefler için götürü gider, istisna düşüldükten sonra bulunan tutar üzerinden he­saplanır.

Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde ise gayrisafi hasılattan Gelir Vergisi Kanununun 74 üncü maddesinde yazılı giderler indirilir ve bu giderler, elde edilen kira gelirinden fazla ise kira geliri elde edenler açısından zarar doğabilir. Kira gelirlerinin beyanında gerçek giderler özetle aşa­ğıdaki gibidir.

Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri;

Kiraya verilen malların idaresi için yapılan idare giderleri;

Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen sigor­ta giderleri;

Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapı­lan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenku­lün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile ikti­sap bedelinin % 5'i

Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya verenler tara­fından ödenmiş olmak şartıyla belediyelere öde­nen harcamalara iştirak payları;

Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan ile ki­raya veren tarafından yapılan ve gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar

Kiraya verilen mal ve haklara ait bakım ve ida­me giderleri;

Kiraladıkları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler;

Hangi zarar kabul edilmez

Gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin bu giderlerden doğan zararı indirim olarak kabul edilmekte ancak bunun iki istisnası var.

Sahibi bulundukları konutları kiraya verenle­rin, kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedellerini indirim konusu yapmaları duru­munda bir zarar doğar ise bu zarar gelecek yıllar­da elde edilen gayrimenkul sermaye iradından in­dirim konusu yapılamayacaktır.

Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimen­kule ait hasılattan, indirim konusu yapılan iktisap bedelinin %5’i oranındaki tutarın indirilemeyen kısmı, da zarar olarak dikkate alınamayacaktır.

Gerçek gider yönteminde gider fazlalığı sayı­lan ve gelecek dönemlere aktarılan zarar, mükel­leflerin diğer gelir unsurlarından indirilebilir ve beş yılı geçmemek üzere gelecek yıllarda elde edi­len kira gelirlerinden mahsup edilebilir. Bu nok­tada mükelleflerin gerçek gider veya götürü gider yöntemini seçerken bu ayrıntıyı dikkate almaları önemlidir.(Dünya)
REKLAM ALANI
3- O yıllara duyulan özlemin, o yılların sesi olmuş usta sanatçılarla ve onların eserleriyle bir nebze olsun giderildiği gecede, yakın zamanda kaybettiğimiz Edip Akbayram ve Volkan Konak da şarkılarıyla anıldı.
REKLAM ALANI
Taşıt Tanıma (TTB) Montaj İşlemlerini en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlamaları zorunludur.
Şirketlerde, “Kâr payı mı dağıtılsın, huzur hakkı mı ödensin?” sorusu sıkça günde­me gelir. Her ikisi de stopaja tabidir ve bir sonraki yıl . . . .
Firmamız İKTİSADİ DAYANIŞMA tarafından Sadece Abonelerimiz İçin Hazırlanan İktisadi Haber Dayanışma Haber Portalı Programımızı bilgisayarlarına atılan format tan dolayı Kaybedenler,
2025 Yılı Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) Limit Artışları ve Çağrı Dönemi Hakkında
Sanayi Siciline Kayıtlı Firmalar Yıllık İşletme Cetveli’ Ni 30/04/2025 Tarihine Kadar Vermeleri Gerekir
Geçen yazımda uyumlu mükelleflere tanınan vergi indiriminden yararlanma koşullarını aktarmış, idari anlayış ile yargı anlayışı arasında . . . .
Geçen haftaki yazımızda Kurumlar Vergisi beyanında ihtirazi kayıt konuları üzerinde durmuş, bu hafta enflasyon düzeltmesi konusundaki . . .
Battalgazi Malmüdürlüğü Bünyesinde Bulunan Bağlı Vergi Dairesinin Kapatılması Nedeniyle Hizmet Kesintisi Yaşanabilecek Vergi Daireleri Hakkında Duyuru
Mal ve hizmet alımları ve borçlanmalarda fiyatlamalar (transfer fiyatlaması) vergi avantajı sağlayacak şekilde ayarlanabilmektedir.
Konya Mali Müşavirler Odası üyelerine ve stajyerlerine yönelik eğitim faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. 2024 Yılı Kurumlar Vergisi . . .
Vergi aflarının adaletsizliklere yol açtığı, vergilerini dürüst ve zamanında ödeyen mükelleflerin cezalandırılması sonucunu verdiği, . . .
Ülkemizde, bir tasarruf ve yatırım kül­türü haline gelen altının yüzde 80’i kayıt dışı (yastık altı) olduğu, bunun yak­laşık 4 bin 500 ton ve . . . .
Son yıllarda ülkemizde ekonomik koşullar öyle ağırlaştı ki, toplumun geniş kesimleri yüksek enflasyonun getirdiği artan fiyatlarla mücadele . . .
2024 Yılı Kurumlar Vergisi Beyanında Özellikli Durumlar
Vergi Usul Kanunu’nun 323. maddesine göre tahsili mümkün olmayan bir alacağın şüpheli alacak karşılığına konu edilerek vergi matrahının. . . .
Gelir vergisinde yıllık beyanname verme süresi bugün sona eriyor, kurumlar vergisinde ise 1 Nisan’da başladı. Kurumlar vergisi mükellefleri . . .