KGK' dan;
Uluslararası Muhasebe Standartları
Kurulu Tarafından Yayımlanan Genel Sunum Ve Açıklamalara İlişkin Taslak Metin’e
Yönelik Kamu Gözetimi Kurumu Görüş Taslağı
Taslak Metin Hakkında Genel Bilgi

Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından 2014 yılında özellikle finansal tablo kullanıcıları tarafından, işletmelerin finansal performansının raporlanmasının geliştirilmesine yönelik taleplere cevap verilmesi amacıyla bir araştırma projesi başlatılmıştır. Bu araştırma projesi kapsamında aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:
Finansal performansı gösteren tabloların içerik ve biçiminin, aynı sektördeki işletmeler için bile farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Bu durum finansal tablo kullanıcılarının, işletmelerin finansal performanslarını karşılaştırma olanağını azaltmaktadır. Bu nedenle, çoğu finansal tablo kullanıcısı söz konusu tablolarda daha fazla kalemin ve alt toplamın tanımlanarak sunulması konusunda görüş bildirmiştir.
Finansal tablo kullanıcıları tarafından temel finansal tablolarda daha fazla alt kalemin sunulması talep edilmiştir.
Finansal tablo kullanıcılarına göre, yönetim tarafından tanımlanan ve finansal tablolarda doğrudan sunulmayan performans ölçütleri (non-GAAP measures) işletmenin gelecekteki performansına ilişkin yapılan analiz ve öngörüler açısından faydalı bilgiler sağlamaktadır. Ancak, işletmelerin bu ölçütleri, yeterli tanım veya açıklama olmadan sunması bu ölçütlerden elde edilecek faydayı azaltmaktadır.
IASB, finansal tablo kullanıcıları tarafından dile getirilen bu taleplere cevap vermek amacıyla özellikle finansal performansın sunumuna ilişkin hükümlere yönelik iyileştirme projesine başlamıştır. Bu projeyle, özellikle kâr veya zarar tablosunda sunulan ve işletme performansının kullanıcılar açısından daha iyi analiz edilmesini sağlayacak kalemlere ve bu kalemlerin uygun şekilde sunulmasına odaklanılmıştır. Bu proje sonucunda IASB tarafından “Genel Sunum ve Açıklamalara İlişkin Taslak Metin” (Taslak Metin) oluşturulmuş ve paydaşların görüşlerinin alınması amacıyla Aralık 2019’da kamuoyuyla paylaşılmıştır. IASB tarafından, söz konusu Taslak Metin’e paydaşlardan gelen görüşler sonucunda nihai halinin verilmesi ve oluşturulacak metnin “UMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu”nun (UMS 1) yerini alacak yeni bir UFRS şeklinde yayımlanması
planlanmaktadır.
TASLAK METİN’İN İÇERİĞİNE ULAŞMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ