İthalatın üretim üzerindeki etkisi
24 Aralık 2024 Salı
Ülkemiz ithalat çöplüğüne döndü. Bu durum ekonomiyi kötü anlamda etkiledi. İçinde bulunduğumuz, ekonomik buhranın sebebi de budur.
İthalatın üretim üzerindeki etkisi
İthalatın üretim üzerindeki etkisi

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Uzmanı

Ülkemiz ithalat çöplüğüne döndü. Bu durum ekonomiyi kötü anlamda etkiledi. İçinde bulunduğumuz, ekonomik buhranın sebebi de budur. Burhandan kurtulmanın tek yolu ve reçetesi katma değeri yüksek yatırımları teşvik etmek ve işletmelerin önündeki engelleri kaldırmak, istihdam yaratan bu sektörlere gerektiğinde devlet desteği yapılarak yerli üretimi artırmaktır. 

Acil durumlarda ve yetmediği zamanlarda geçici olarak ithalat yapılabilinir. Bu durum her ülkede yaşanıyor ve kabul edilebilen bir durumdur ama ne yazık ki; ülkemizde hemen hemen her şeyi ithal edecek duruma geldik.

Peki ne oldu da ithal cenneti olduk. Üretici neden üretmiyor. İktidar neden önlem almıyor. Kısaca sebeplerine ve sonuçlarına bir bakalım.

AKP iktidarıTurgut Özal'la başlayan üretimi yok etme politikasını sürdürdü. Cumhuriyet ile birlikte kurulan değerlerimiz olan fabrikaları, işletmeleri ya özelleştirdi, ya da kapatarak varlıklarını yandaşlarına peşkeş çekti. 

Bununla kalmadı, üretim maliyetlerini yükselterek, yatırımcıyı üretim sektöründen uzaklaştırdı. Mevcut üreticiler ise, ya küçülmeye gitti ya da yabancı ortak almak zorunda kaldı. Yerli sanayiyi katma değer yaratan özel sektör üretim yapamaz hale getirildi. Ayakta kalamayan bazı önemli işletmer, rakabet gücleri kalmadığından iflas ederek kapandılar.  

Ana sektör olan makine sanayi, tekstil, gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe küçülmeler, üretimi bırakma ve yılğınlıklar oldu. Türkiye tarım cenneti bir ülke iken, neredeyse topraklarımızın tamamından bereket fışkırıyor olmasına rağmen, çiftçi girdi maliyetleri karışında giderek ezildi. Kredisini ödeyemiyor, traktörünü satıyor, topraklarının çoğu bankalar tarafından hacizli gibi sorunların artması ile üretim yapma isteklerini azalttı.

Hayvancılık sektörü için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Yüksek et fiyatları ve yapay et lobisinin şeytani oyunları sonucu, hayvancılık sektöründe de hızla kan kaybediyoruz. Çok ucuza et ithalatı başladı ama tüketiciye bu düşük et fiyatı yansımadı. Tüketiciye piyasa fiyatından satıldı yani yine İTHALATÇI kazandı.

Ayçiçeği yetiştirmeyen Sırbistan'dan 15 bin ton Ayçiçeği Tohumu ithal eden, dünyadaki tek ülkeyiz. İşte bunu fırsat bilen bazı yandaş yerli ve milli şirketlerimiz, başka ülkelerden satın aldıkları Ayçiçek tohumlarını önce, Sırbistana gönderdiler, oradan da % 0 gümrükle ülkemize getirdiler. 

İTHALAT HASTALIĞINA YAKALANDIK

Türkiye tekstil cenneti diye seviniyorduk. Ancak yanlış politikalar sonucu başarılı olduğumuz bu sektörü Mısır'a kaptırdık. Eskiden tekstil ülkemizde  ucuz, yurtdışında pahalıydı; şimdi burada pahalı, yurtdışında ucuz. Türkiye kaynaklarını doğru kullanamıyor. Dünyanın en güçlü tekstil ve hazır giyim üreticisiyken, hala daha birçok ürünün makinesini dışarıdan ithal ediyoruz. Bunun yanı sıra, Türkiye'de teknoloji üreten firmalara devletin yeterli desteği verememesi de yerli üretimi azaltıyor. Ülkede üretilen ürünlerin çoğunun ham maddeleri yurt dışından ithal ediliyor. Kaşıkla topladığımız kaynaklarımızı kepçeyle değil, kazanla dışarıya dağıtıyoruz.

AKP iktidarından önce, kendi kendimize yeterlilik oranımız % 85’ti, bugün bu oran % 51’e düştü. Tüm veriler, AKP’nin tarımda üretmek yerine ithalatı tercih ettiğini açıkça ortaya koyuyor.  

AKP'nin ithalat politikalarının Türkiye’nin üretim işletmelerinin geleceğini yok etti. Üreticiyi koruyoruz diyorlar, üretici dedikleri de ithalatçı, gerçek üretici, ihracatçı da kan ağlıyor.

İthalatın ekonomiye şüphesiz yararları yanında birde çok zararları da var. İhalat kısa vadede ihtiyaç duyulan ürünlerin hızlıca temin edilmesini sağlarken, yerli üretimin azalması uzun vadede ekonomik bağımsızlık ve istihdam açısından riskler oluşturabilir. Özellikle döviz kurlarının dalgalanması ve dış ticaret açıkları gibi konular, ekonomi üzerindeki baskıyı artırabilir.

Yapılan İthalatların büyük kısmı, iktidara yakın şirketler tarafından yapılıyor.

Kim kazanır devlet mi? Yada millet mi?

HAYIR İthalatcı kazanıyor.!

Yurt dışındaki üreticiler kazanıyor.

Peki kim kaybediyor?

 İthalat döviz ihtiyacı doğurur, bu hem dış borcu hem de enflasyonu artırdı. 

 Üretimsizlik işsizliği, işsizlikte fakirliği getirdi.

 Dışa bağımlılık arttıkça, fiyatlar arttı, fırsatçılara gün doğdu.  

İthalat baronları parayı istiflerken, halk ise, yanlış politikaların faturasını öder oldu.

Nasıl Öder?

Yüksek enflasyon, yüksek vergi, yoksulluk, yolsulluk, ahlaki bozulmanın bedelini öder.

Sonuç olarak; kırmızı eti Sırbistan’dan, tohumu İsrail’den, sarımsağı Çin’den, soğanı İran’dan, patatesi Suriye’den, fasulyeyi Etiyopya’dan satın alıyoruz. Bu durumun tek sorumlusu tabiki iktidardır. Üretim planlanması yok. Üreticiye destek ve teşvik yok. Ürettiği malı hak ettiği değerden satamayan, aslan payını aracılara kaptıran, bir sistemde ayakta kalmaları ve para kazanmaları, büyümeleri bu sistemde çok zor. 

Halbu ki; bu ucuz iş gücü sayesinde, Türkiye üretim merkezi olması çok mümkün. İktidarın buna göre, taraflarla bir araya gelip kısa, orta, uzun vadeli gerçekçi planlar yapması, üretimde başarıyı getirecektir. Bu başarı da, dış ticaret açığınının kapanmasına ve ekonominin düzlüğe çıkmasında önemli bir rol oynayacaktır. 

Bu yüzden üretim üretim, üretim diyoruz. 
REKLAM ALANI
5- MMMBD. G.O.Paşa Şubesi Geçmiş Dönem Başkanı Muzaffer Vardar, Gaziosmanpaşa Şubesin Kuruluşundan Bugüne dek Emeği Geçen ve Görev Yapan Meslek Mensuplarına TEŞEKKÜR BELGESİ Vererek Ödüllendirdiler.
REKLAM ALANI
Yılbaşı itibariyle hemen her şeye zam gelirken, vergi ödemenin vergisinin artmaması mümkün mü? Kolay mı vergi ödemek, elbette bir bedeli olacak.
Cuma günü köşemde yayımlanan “Türkiye gerçeği:100 beyan et,300 kaçır” başlıklı yazımın sonunda; 2024 yılında bulunan rekor vergi . . . . .
İşsizlik, modern ekonomilerin kaçınılmaz bir gerçeği olmasına rağmen, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi sosyal, ekonomik ve psikolojik . . .
27 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı uyarınca; milli seviyede tek asgari ücretin . . . . .
Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazançlarla ilgili 40’ncı ve serbest meslek erbabı ile ilgili 68’inci maddesinde 7194 sayılı Kanun’la yapılan . . .
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (Konya SMMMO) ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü arasında . . . .
2022 yılı seçimlerine giderken Meslek Siyasetinde en mutlu kişi Yahya Arıkan diye yazı yazmıştım.
Vergi mükelleflerinin çok sayıda problemi söz konu­su. Bunların başında; şirketle­rin kâr payı dağıtım stopajının yüksekliği,
Bütçe giderlerinde gerçek anlamda hem harcama kalemleri ve hem de kurumlar itibariyle düzenlemeler sağlıksız. Şöyle ki; . . . .
2 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeyle, hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve . . .
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun “Odaya kayıt” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında; . . . .
İşverenlerce iş yeri veya iş yerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin . . .
Son dönemde Maliye tarafından yapılan cezalı tarhiyatların büyük bir kısmı vergi mükellefleri tarafından yargıya taşındı ve/veya taşınıyor. . . .
Aday Tanıtım Toplantına Davetlisiniz.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 61. Maddesinde ücret; “işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı . . .
Son birkaç gündür gazete ve haber sitelerinde aşağıdakine benzer başlıklarla çeşitli haberler yayınlanıyor: . . . .
Vergide adalet ve maliye politikaları, kamu finansmanının temel taşlarını oluşturur. Tarihsel olarak vergi, devletlerin finansman ihtiyacını . . . .