İstanbul Meslekte Birlik Başkanı Ethem Yüksel Kahveci; KINIYORUZ ! . . . . .
05 Mart 2018 Pazartesi
27.02.2018 tarihinde TBMM’ne sunulan “Katma Değer Vergisi ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair
İstanbul Meslekte Birlik Başkanı Ethem Yüksel Kahveci; KINIYORUZ ! . . . . .
İstanbul Meslekte Birlik Başkanı Ethem Yüksel Kahveci;

KINIYORUZ ! . . . .

27.02.2018 tarihinde TBMM’ne sunulan “Katma Değer Vergisi ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili Ankara, İzmir ve Gaziantep YMM oda başkanlarının talihsiz açıklamalarını esefle kınıyoruz.

3568 sayılı Meslek Yasamıza eklenen 8/A maddesi ile  ‘’Serbest muhasebeci mali müşavirler beyannamesini imzaladıkları mükellefler hakkında KDV iadesi raporu düzenleyebileceklerdir.’’ İfadesi yukarıda ismi anılan YMM Oda Başkanlarını anlayamadığımız bir şekilde rahatsız etmiştir.                                                                                                                               
‘’Serbest muhasebeci mali müşavirlere verilmesi öngörülen rapor düzenleme yetkisi, kuşkusuz yeminli mali müşavirlerin iş alanını olumsuz etkileyecektir. Yeminli mali müşavirlik, özel uzmanlığın yanında yüksek ahlak ve tecrübe sahibi olmayı da gerektirmektedir. YMM’ler kamu görevlisi sayıldığı için söz konusu kamusal hizmeti ifa etmektedirler. Kamu görevlisi niteliklerine ve ehliyetine sahip olmayan kişilere verilecek yetkiler, ilerde telafisi güç ve imkânsız zararların doğmasına neden olacaktır.

TBMM’ne sunulan Kanun Tasarısı ile 3568 sayılı Kanuna eklenmesi istenen söz konusu 8/A maddesindeki düzenlemenin mesleğimize, meslektaşlarımıza ve Mali İdareye vereceği zararın farkında olduğumuzu ve konunun takipçisi olacağımızı bilmenizi isteriz.’’ Açıklaması ile ifade etmektedirler.

Ankara, İzmir ve Gaziantep YMM oda başkanlarının, hangi yetki ve cürete dayanarak bu şekilde bir açılmanın altına imza atmışlardır bilemiyoruz.

İlgili açıklamanın tüm SMMM’leri töhmet altında bırakacak olan bu isnadı karşısında camiamız olarak çok şaşkın, ama aynı zamanda da çok üzgün ve kızgın olduğumuzun bilinmesini isteriz.

İlgili kişilerin bu açıklamalarının, sadece ve sadece kendi itibarlarını yansıtmaktan öte bir işe yaramadığı açıktır. Bu kişilerin hangi kriterlere dayanarak bu şekilde bir çıkışı neden yaptıklarını, açıkçası çok merak etmekteyiz.

Ancak zikredilen husus, herkes eşittir ancak bazıları daha eşittir zihniyetinin dışa vurumudur.

Eminiz ki birçok YMM meslektaşımız da bu açıklamaya tepki göstermiştir.

Zaten problem; bu açıklamayı yapan zatların, kendilerini camianın temsilcisi zannetmek gibi garabet bir zihniyete sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Kişiler, hangi mesleği icra ederse etsin, edinmiş olduğu ahlakı, ettiği yeminden ya da almış olduğu belgeden getirmemektedir.

Ahlak, bir kişilik meselesidir.

Türkiye, 80 yıl boyunca bu zihniyetten maalesef çok çekmiştir. Gördüğümüz gibi lokal bazda da olsa hala moralimizi bozmaya devam etmektedir. İşte bizim, MESLEKTE BİRLİK olarak savaşımız, bu zihniyete karşı olmuştur ve olmaya devam da edecektir.

Kimse, kimsenin ahlakını ölçecek düzeye sahip değildir. Herkesi, saygılı olmaya davet ediyoruz.
Ellerinde “ahlak ölçermetre” (!) olduğunu zanneden haksız ve 1940’lı yıllarda kalmış bu zihniyeti esefle ve öfkeyle kınadığımızı çok değerli kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Allah, bu tip sakat düşüncelerden tüm camiamızı muhafaza eylesin inşalah…
REKLAM ALANI
4- Bilgilendirme Konuşmalarını İstanbul SMMM Odası Başkanı Erol Demirel Tamamladıktan Sonra Temsilci Yardımcısı Gizem Ovalı Demirel'e Teşekkür Plaketi Vererek Etkinliğe Son Verdiler.
>
Ülke, ortak ülkü ve kader birliği içindeki insanlardan oluşur. Ülkede zenginliğin, refahın hakça ve halkça paylaşılması birlikteliğin . . . .
UEFA, katılımcı takımlar, organizasyonda görevli tüzel kişilerden iş yeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların istisna . . . .
30 Aralık 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu 49 sıra no.lu . . . .
Mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlıyor.
Tacir mal ve hizmet üretir veya piyasadan temin ettiklerini yeniden yahut işleyerek tekrar piyasaya sunar, serbest meslek erbabı genelde hizmet üretir.
İyi Haftalar Dileklerimizle . . .
Neslimiz-Gençlerimiz- Çevremiz-Gezegenimiz İçin Toplumsal Çağrı…………………..
Oda başkanlarının katılımıyla Eskişehir’de gerçekleştirildi. Toplantıda, mesleki gelişmeler, güncel düzenlemeler ve bölgesel sorunlara ilişkin . . .
ikinci toplantının 06.02.2026 günü saat 14.00 de İstiklal Cad. No: 146 kat 3 Taksim İSTANBUL adresindeki İstanbul YMM Odasının Toplantı . . .
Bu hikayeyi HEPBİRLİKTE yazıp, HEPBİRLİKTE başaracağız.Temsil ettiğimiz SMMM samimiyetle savunduğumuzun bir göstergesi olarak;
Sosyal güvencesi olmayan bir vatandaş için yaşam çok zor. Günümüz koşullarında enflasyon yüzünden, özellikle metropol kentlerde . . . . . .
Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen “Mesleki Etik, Haksız Rekabet ve Belge Kullandırma (Korsan) . . .
Kıdem tazminatı; genel olarak işverene ait bir ya da birkaç işyerinde bel­li bir süre çalışmış bir işçi­nin, işini kaybetmesi halin­de işinde . . . .
Kahvaltılı Etkinlik Ercan Steakhouse' te gerçekleşti,
(Yemek yeme usulüne ve sırasına göre yemekte kullanılacak tabak, çatal kaşık, bıçak, bardak, peçete, kül tablası, vazo, şamdan ve menaj
Davos 2026’nın soğuk koridorlarında yankılanan o temel cümle, aslında binlerce kilometre ötedeki ofisimizde, masamızın üzerindeki . . . .