İSO Başkanı Bahçıvan: Karşılaştığımız enflasyon muhasebesi, vergi prensipleriyle uyuşmuyor
15 Ağustos 2024 Perşembe
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yaptığı açıklamada, şirketlerin enflasyon muhasebesi zorunluluklarına değinirken, bunun vergi prensipleriyle uyuşmadığını söyledi.
İSO Başkanı Bahçıvan: Karşılaştığımız enflasyon muhasebesi, vergi prensipleriyle uyuşmuyor
İSO Başkanı Bahçıvan: Karşılaştığımız enflasyon muhasebesi, vergi prensipleriyle uyuşmuyor

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yaptığı açıklamada, şirketlerin enflasyon muhasebesi zorunluluklarına değinirken, bunun vergi prensipleriyle uyuşmadığını söyledi.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Erdal Bahçıvan, reel sektör ve sanayicilerin enflasyon muhasebesinde karşılaştıkları zorluklara yönelik bir açıklama yaptı. Bahçıvan’ın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Ağustos ayı içinde yayınlanan bir kararla bu ay uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin özellikle reel sektör ve sanayici açısından haksız bir vergi oluşturacağı net bir şekilde görülmektedir.

Hükümetimiz tarafından uygulanmakta olan Orta Vadeli Programın sabırla ve başarıyla adım adım ilerlediği böylesi bir dönemde; sanayicimizin finansal kısıtlar ve zorluklarla, yükselen maliyetlerle, giderek daha da zorlaşan rekabet koşullarıyla ve istihdam ortamının zorlayıcı faktörleriyle verdikleri mücadeleye karşın bu programın en büyük yükünü çektikleri unutulmamalıdır.

Bu nedenle; ülkesine ve ülkesinin geleceğine güvenip, karşılığı bu boyutuyla ancak orta ve uzun vadede alınacak olan yatırımların bir gelir ve kazanca ulaşmadan, adeta bir varlık değerlendirmesi vergisi altında enflasyon muhasebesinin uygulanacak olmasının, vergi prensipleri ile uyuşmadığını düşünüyorum.

Kaldı ki yaz aylarının tam ortasında bulunmamız münasebetiyle gerek mali müşavirlerin gerekse muhasebe kadrolarının yılın bu en sıkışık dönemlerinde sağlıklı bir değerlendirme yapmaları da mümkün görünmemektedir. Dolayısıyla yılın bu en hassas döneminde getirilecek böyle bir yükün, böyle bir uygulamanın, Maliye tarafından hedefine ulaşıp ulaşmayacağına dair de şüphelerimiz bulunmaktadır.

Reel sektörün içinden geçmekte olduğu zorlu koşullar düşünülerek; karşılaştığımız enflasyon muhasebesinin tüm yönleriyle gözden geçirilerek sanayicimizi rahatlatacak bir aklı selim kararın beklentisi içinde olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum.” (Ekonomim)
REKLAM ALANI
25- Divan Başkanı Vehbi Karabıyık, Konuşmalarını Yapması İçin İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı A. Müfit Erkarakaş'ı Kürsüye Davet Etti. Daha Sonra Genel Kurulu Sonlandırdı.
REKLAM ALANI
Dünyada ortaya çıkan küreselleşme gerçeği ticari işletmeleri, şirketleri varlıklarını sürdürmek ve şiddetlenen rekabet koşuları ile baş . . . . .
Bilindiği gibi emlâk vergisi matrahı kural olarak, her yıl bir önceki yıl matrahının yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılmak . . . . . .
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, kısa vadeli TL mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı.
RTÜK, SÖZCÜ TV'ye İmamoğlu protestolarının canlı yayınlanması nedeniyle bugüne dek görülmemiş bir ceza verdi.
Türkiye Lokantacılar Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Vekili Bahar Bilen yaklaşık 40 yıldan bu yana hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor
09 Temmuz 2025 Tarihli ve 32951 (Asıl) Sayılı Resmî Gazete - 7552 İklim Kanunu, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun . . . .
Uzun zamandır azalan kon­kordato başvuruları, yük­selen faizler ve artan döviz kurları nedeniyle 2025’in ilk altı ayında tekrar hız kazan­maya başladı.
Değerli okurlar, onlarca yıldır vergi düzenlemelerinin ge­rekçesini kayıt dışı ile mücadele, verginin tabana yayılması, daha kolay uygulanır . . . .
Vergi mevzuatımıza 2007 yılında gir­miş olan vergisel sürelerin bazıları­nın uzamasını sağlayan “Mali Tatil” uy­gulaması 1 Temmuz itibariyle .. . .
TÜİK, yurt içi üretici fiyat endeksinde son altı ayda meydana gelen değişim . . . .
30/5/2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan “Yatırımlarda Devlet Yardımları . . . . .
Siyaset bilimci Bekir Ağırdır son yazısında; “küreselleşmeyle zayıfladığı varsayılan devlet yeniden sahne alıyor ama yurttaş kayboluyor, . . . .
Enflasyon, haziran ayında beklentilerin altında gelerek yüzde 1,37 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 35,05 olarak hesaplandı.
Haziran ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Buna göre enflasyon rakamlarının ardından kira zammı da netleşti . . .
«e-Fatura Uygulaması»na ilişkin açıklamalar içeren infografik görsele sitemizde (gib.gov.tr) yer alan İnfografikler bölümünden ulaşabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; serbest meslek erbaplarının e-Faturaya geçiş zorunluluğu BULUNMAMAKTADIR.
Şirketlerin gerçek kişi ortakları, mev­zuata uygun şekilde bi­linçli olarak para çek­tikleri gibi, zaman za­man mevzuata aykırı ve hatalı çekimler. . . .