(İKMH) - İstanbul Katılımcı Muhasebeciler Hareketi, İSMMMO' nun 2020 Yılı İçinde Yüzde 56 Aidat Zammına İlişkin Muhasebe Meslek Kamuoyuna Zorunlu Basın Açıklaması Yaptı.
21 Ocak 2020 Salı
(İKMH) - İstanbul Katılımcı Muhasebeciler Hareketi, İSMMMO

İSMMMO’NUN 2020 YILI İÇİN YÜZDE 56 AİDAT ZAMMINA İLİŞKİN MUHASEBE MESLEK

                                        KAMUOYUNA ZORUNLU AÇIKLAMAMIZDIR

YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI VİDEO GÖRÜNTÜLERİNİ ÜÇ BÖLÜM HALİNDE: 

http://www.iktisadidayanisma.com/iktisadiTV/ DEN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Bilindiği gibi  İSMMMO Yönetim Kurulu; 2020 yılı Maktu Üye aidatlarının 750,00 TL olarak tahakkuk edileceğinin açıklaması ile muhasebe meslek kamuoyunun büyük tepkisiyle karşılaşmıştı.

Bunun üzerine, yüksek aidatların tahakkuku ile oluşan devasa bütçeler, bu bütçelerin yıllardır sorumsuzca ve savurgan bir şekilde harcanması ve  yüksek huzur haklarına ayrılması nedeniyle , İSTANBUL KATILIMCI MUHASEBECİLER HAREKETİ olarak 12.01.2020 tarihinde imza kampanyası başlattık.Ve ciddi sayıda meslektaşımız bu imza kampanyasına destek vermektedir.

Bunun üzerine, Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu , Meslekte Birlik Grubu ve Bağımsız Mali Müşavirler Grubu temsilcilerinden oluşan İSMMMO Yönetim Kurulu meslektaşlara açıklamada bulunarak, Maktu Üye Aidatlarının;

Büro Sahibi Meslektaşlar için;        690,00,  

Özel Sektörde Bağımlı Çalışanlara; 460,00

Kamuda Bağlı Çalışanlar İçin;         345,00 TL olarak yeniden revize ettiğini açıklamıştır.

Bu geri adım bile itiraz eden meslektaşların  ne denli haklı olduğunu göstermektedir.

Bir süre sonra ise, İSMMMO Yönetim Kurulunda bulunan gruplardan Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu, bir açıklamada bulunarak; “İSMMMO’ nun diğer akademik meslek odalarından farklı olarak çalışmalarının ve bütçesinin yüzde 80’nini eğitime ayırmaktadır. Dünyada bunun başka bir örneği yoktur” iddiasında bulunmuştur.

Bu iddia ile  İSMMMO Web sitesinde yayınlanan tablolar bir biri ile çelişmektedir. İSMMMO’nun 30.09.2019 tarihli Gelir Tablosunda toplam Giderler; 19.796.554,00 iken , eğitim giderlerinin ise sadece ; 501.124,00 TL olduğu anlaşılmaktadır. Eğitim giderlerinin toplam giderler içindeki payı ÇDMG’ nun iddia ettiği gibi yüzde 80 değil, sadece yüzde 2,54 ‘den ibarettir.

Genel Kurulda onaylanan bütçenin 2020 Yılı Gelir Tablosuna göre bile, toplam giderler; 23.804.860,00 iken, eğitim giderlerine ayrılan pay, 2.551.530,00 TL ile sadece yüze 10.72 oranına tekabül etmektedir. Görüldüğü gibi 2020 yılında bile yüzde 80 olarak hedeflenmemiştir.

Meslektaşları yanlış bilgilendirmenin hangi ruh halinin yansıması olduğunu bilemeyiz. Ancak, yıllardır yüksek huzur haklarının bütçenin önemli bir payını aldığını sürekli belirttik.

Yine Genel Kurulda onaylanan  bütçenin 2020 yılı Gelir Tablosunda, huzur haklarına (Yönetim, Denetim, Disiplin, Komiteler, Temsil ağırlama, makam taşıt giderleri) ayrılan toplam pay, 7.538.625,00 TL ile yüzde 31.67 oranına tekabül etmektedir.

Görüldüğü gibi giderlerin büyük bir bölümü eğitim giderleri değil, Yönetim ve diğer kurulların huzur hakları ve bu kurullara bağlı giderlerinden oluşmaktadır.

Ancak ÇDMG’ nın yaptığı açıklamada oluşturulan bütçelerin büyük bir bölümünün ayrıldığı yüksek huzur haklarına hiç değinilmemektedir. Odamızda ayrılan yüksek huzur hakları bırakın akademik meslek odalarını, sermaye kuruluşlarının örgütlerinde bile yoktur.

 Örneğin İnşaat Mühendisleri Odası üyelerinden yıllık 228,00 TL aidat almakta, Yönetim Kurulu üyelerine ise huzur hakkı ödememektedir. Ancak icra kurulundaki üyeleri aidattan muaf tutulmaktadır. Ve bu oda da sürekli ve yoğun eğitim yapmaktadır. Diğer akademik meslek odalarında da uygulama benzer durumdadır. 

ÇDMG’ nın son bölümde yaptığı açıklamada, “Odamız 30 yıldır yaptığı gibi bundan sonra da mesleğimize, meslektaşımıza ve meslek örgütümüze sahip çıkarak yoluna devam etmektedir.” iddiasında bulunmaktadır.

Oysa mesleğimize gelen her saldırıda Odamız yönetiminde bulunan gruplardan kısmen Çağdaş Grup dahil diğer gruplarca herhangi bir tepki verilmemektedir.

Yine açıklamanın bir bölümünde; “ Bütün bunlara rağmen kirli kampanyaları yürütenlere, genel kurul kararlarına sahip çıkmayanlara, meslek mensuplarımız bugüne kadar itibar etmemiştir, bundan sonra da itibar etmeyeceklerdir.Bunlarla birlikte kazanandan kazancı oranında alınan aidat usulünü kaldırmak için dava açanları ve onlarla iş birliği yapanları da meslektaşlarımız affetmeyecektir.” ifadesi ile ithamda bulunarak çelişkilerini ve oda kaynaklarını kendi kişisel zenginleşmelerinin üzerini örtmeye çalışmaktadırlar.

ÇDMG’nin söz konusu yazısında, aidata itiraz eden ve imza kampanyasına katılan meslektaşları  Oda düşmanı”  ve kirli kampanya yürütenler olarak itham etmesini şiddetle red ediyoruz (ki,Çağdaş Grup dahil her gruptan meslektaş bu kampanyaya destek vermiştir). Aksine 30 yıldır Oda yönetiminde bulunanlar mesleğin itibarında bir adım yol almadıkları gibi, odayı geçim kaynağı gibi görerek buradan elde ettikleri gelirlerle sebepsiz zenginleşmiş, mesleğe ve meslektaşa yabancılaşmışlardır.

ÇDMG yetkililerine sormak gerekirse, madem kirli kampanya diye iddiada bulunuyorsunuz, 750,00 TL olarak açıkladığınız aidatı imza kampanyasından sonra neden revize ederek 690,00 TL’ye çektiniz.

Yine açıklamada; ”Oda Yönetim Kurulumuz, meslek yasası, genel kuruldan geçen bütçe ve yönetim kurulu yetkileri dahilinde oda aidatlarını en alt seviyede tutmuştur.” İddiasında bulunmaktadır. Bu iddia da kesinlikle doğru değildir.

Şöyle ki, Mayıs 2019 İSMMMO Genel Kurulunda onaylanan tablolara göre; 20.044.050,00 TL Maktu Üye Aidatı bütçelenmiş ve onaylanmıştır.

Ancak yönetim kurulunun kademelendirerek yeniden belirlediği aidat tutarlarına göre; yaklaşık 22.000.000,00 TL Maktu Aidat Geliri oluşacaktır. İddia edildiği gibi her hangi bir düşüş söz konusu değildir.

Kaldı ki gönüllü örgütlenmelerimizle, mesleğimizin gelişimi için her türlü çabayı sergilediğimiz gibi, mesleğimize ve meslek örgütlerimize gelen saldırılara en ilerden tepkileri biz vermekteyiz. En son, laikliğe açık saldırı içeren KGK’ nın şeriat hükümlerine göre Fıkhi Etik Kurallar düzenlemesine karşı ÇDMG ve İSMMMO yönetiminde bulunan gruplardan tek bir cümle duyulmamıştır.

Bizim amacımız asla odamızı mali açıdan zayıflatmak değildir. Odamızın gelirlerinin yüksek huzur hakları yolu ile sebepsiz zenginleşmeye dönüştürülmesi ve sorumsuz israflarla kişisel  konfor için harcanmasına itiraz etmekteyiz. Oluşan bütçeler tasarruflu, sorumlu harcanması durumunda Odamızın gelire ihtiyacı olması halinde meslektaşlarımızın her türlü fedakarlıkta bulunacağına şüphe yoktur.

Yukarıda izah ettiğimiz gibi, bütçenin büyük bir bölümünün huzur haklarına ve yan giderlerine ayrıldığından hareketle, yöneticilerimizin aidatları yükseltmek yerine, üyesinin gelirleriyle mütenasip olmayan huzur haklarından tasarruf etmesi gerekir.

Bu süreçte haklı olarak başlattığımız imza kampanyasına destek veren, katkı sunan ve Odamıza sahip çıkan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

ODA KAYNAKLARI; HUZUR HAKLARI, SAVURGAN HARCAMALARA DEĞİL, MESLEKTAŞA HİZMET İÇİN KULLANILMALIDIR.

ODA KAYNAKLARI HUZUR HAKLARINA DEĞİL, MESLEĞİN VE MESLEKTAŞIN GELİŞİMİNE AYRILMALIDIR.

İSTANBUL KATILIMCI MUHASEBECİLER HAREKETİ (İKMH)

(İKMH, Türkiye Demokrat Muhasebeciler Platformu bileşenidir.)

 

NOT:YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI VİDEO GÖRÜNTÜLERİNİ ÜÇ BÖLÜM HALİNDE: http://www.iktisadidayanisma.com/iktisadiTV/ DEN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

REKLAM ALANI
3- O yıllara duyulan özlemin, o yılların sesi olmuş usta sanatçılarla ve onların eserleriyle bir nebze olsun giderildiği gecede, yakın zamanda kaybettiğimiz Edip Akbayram ve Volkan Konak da şarkılarıyla anıldı.
REKLAM ALANI
Taşıt Tanıma (TTB) Montaj İşlemlerini en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlamaları zorunludur.
Şirketlerde, “Kâr payı mı dağıtılsın, huzur hakkı mı ödensin?” sorusu sıkça günde­me gelir. Her ikisi de stopaja tabidir ve bir sonraki yıl . . . .
Firmamız İKTİSADİ DAYANIŞMA tarafından Sadece Abonelerimiz İçin Hazırlanan İktisadi Haber Dayanışma Haber Portalı Programımızı bilgisayarlarına atılan format tan dolayı Kaybedenler,
2025 Yılı Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) Limit Artışları ve Çağrı Dönemi Hakkında
Sanayi Siciline Kayıtlı Firmalar Yıllık İşletme Cetveli’ Ni 30/04/2025 Tarihine Kadar Vermeleri Gerekir
Geçen yazımda uyumlu mükelleflere tanınan vergi indiriminden yararlanma koşullarını aktarmış, idari anlayış ile yargı anlayışı arasında . . . .
Geçen haftaki yazımızda Kurumlar Vergisi beyanında ihtirazi kayıt konuları üzerinde durmuş, bu hafta enflasyon düzeltmesi konusundaki . . .
Battalgazi Malmüdürlüğü Bünyesinde Bulunan Bağlı Vergi Dairesinin Kapatılması Nedeniyle Hizmet Kesintisi Yaşanabilecek Vergi Daireleri Hakkında Duyuru
Mal ve hizmet alımları ve borçlanmalarda fiyatlamalar (transfer fiyatlaması) vergi avantajı sağlayacak şekilde ayarlanabilmektedir.
Konya Mali Müşavirler Odası üyelerine ve stajyerlerine yönelik eğitim faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. 2024 Yılı Kurumlar Vergisi . . .
Vergi aflarının adaletsizliklere yol açtığı, vergilerini dürüst ve zamanında ödeyen mükelleflerin cezalandırılması sonucunu verdiği, . . .
Ülkemizde, bir tasarruf ve yatırım kül­türü haline gelen altının yüzde 80’i kayıt dışı (yastık altı) olduğu, bunun yak­laşık 4 bin 500 ton ve . . . .
Son yıllarda ülkemizde ekonomik koşullar öyle ağırlaştı ki, toplumun geniş kesimleri yüksek enflasyonun getirdiği artan fiyatlarla mücadele . . .
2024 Yılı Kurumlar Vergisi Beyanında Özellikli Durumlar
Vergi Usul Kanunu’nun 323. maddesine göre tahsili mümkün olmayan bir alacağın şüpheli alacak karşılığına konu edilerek vergi matrahının. . . .
Gelir vergisinde yıllık beyanname verme süresi bugün sona eriyor, kurumlar vergisinde ise 1 Nisan’da başladı. Kurumlar vergisi mükellefleri . . .