Ev Hizmeti İşyerleri Kolay İşverenlik Kapsamına Alındı.
Nazım Anıl - YMM
Anıl Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı
İstanbul,18.Şubat.2021
Sirküler Tarihi : 18.02.2021
Sirküler No : 2021 / 042
Konu : Ev Hizmeti İşyerleri Kolay İşverenlik Kapsamına Alındı.
Özet : 5510 sayılı Kanunun Ek 9'uncu maddesi kapsamında daha önce hiç sigortalı çalıştırmamış yani Entegre Tescil ve MOSİP üzerinde işveren tescil kaydı oluşmamış işverenlerce, ilk defa ev hizmetleri kapsamında sigortalı çalıştırılmaya başlanılması ve kolay işverenlik kapsamına dahil olmak istenilmesi halinde (30/4/2021 tarihine kadar isteğe bağlı) internet (e-Devlet) üzerinden işyeri tescil başvuruları yapılarak otomatik kolay işverenliğe geçilebilecektir.
- 30/4/2021 itibarıyla Entegre Tescil üzerinden yapılmakta olan Ek-9 10 günden fazla işveren ve sigortalı tescil işlemleri yeni işveren tesciline kapatılacak olup 1/5/2021 tarihinden itibaren işveren ve sigortalı tescil işverenleri zorunlu olarak kolay işverenlik kapsamında yapılacaktır.
- Daha önce Entegre Tescil ve MOSİP üzerinde tescili bulunan işverenlere ilişkin işlemler ikinci bir duyuruya kadar yine entegre tescil ve MOSİP üzerinden yapılmaya devam edilecektir.
EK-9 KAPSAMINDAKİ EV HİZMETLERİ İŞYERLERİNİN KOLAY İŞVERENLİK KAPSAMINA ALINMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
Ek-9 10 günden fazla işveren ve sigortalı tescil işlemleri ile tahakkuk ve tahsilat işlemleri Entegre Tescil ve MOSİP üzerinde yapılmakta olup, bu kapsamda sigortalı çalıştıran işverenler, diğer işverenlerin yararlandığı bazı teşviklerden ve haklardan yararlanamamaktadır. Nakdi ücret desteği başvuruları ile tescil işlemleri manuel olarak yapılmaktadır. Yapılan düzenlemeyle bu işyerleri işveren sistemine aktarılarak işlemlerin elektronik olarak yapılması ve bu işverenlerin diğer işverenlerin yararlandığı bütün teşviklerden yararlanması sağlanmış olacaktır. Yapılan düzenlemeyle;
1- İşyeri tescil işlemleri gerçek kişi işyeri menüsünden yapılacaktır.
2- Apartman yönetimi tescillerinde olduğu gibi tescilin ilk aşamasında işverenden kolay işverenlik kapsamında ev hizmeti olup olmadığı bilgisi istenilecek olup, kolay işverenliğe geçen işyerlerinin tekrar eski sisteme dönmesi mümkün olmayacaktır.
3- Bu tescil tipinde geriye yönelik tescil yapılabilecek olup, süresi geçmiş dönemlerin belgeleri işverence e-Bildirge v.2 sistemi üzerinden gönderilecektir.
4- Bu kapsamdaki işyerlerinin NACE kodu sadece “9700.10- Ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hane halklarının hizmetleri” olarak seçilebilecektir.
5- Kolay işverenlik kapsamına geçmiş ev hizmetleri işyerleri nevi değişikliği, devir, katılım, birleşme yapamayacaklar, nakil ve intikal yapabileceklerdir. Bu işyerleri için mahiyet kodu değişikliği, defter tipi değişikliği, tescil türü devamlı/geçici değişikliği yapılamayacaktır.
6- Ev hizmetleri kapsamında işverenler işyeri tescil sırasında kolay işverenliğe geçişi otomatik yapabilecekleri gibi gerçek kişi işyeri dosyası tescil edip (“9700.10 - Ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hane halklarının hizmetleri” NACE kodu ile) daha sonra kolay işverenliğe geçiş de yapabileceklerdir.
7- Kolay işverenliğe geçen işveren tarafından ay içinde 10 günden fazla ev hizmetlerinde çalıştırılacak sigortalıların sigortalı giriş bildirgeleri ve sigortalı işten ayrılış bildirgeleri e-Sigorta yoluyla işverenler tarafından verilecektir. Sigortalı işe giriş bildirgelerinde “Sigorta Kolu” olarak yalnızca “8-Sosyal Güvenlik Destek Primi” ve “29-Ek 9 10 Günden Fazla Uzun Vade” sigortalılık kodu seçilecektir.
8- Kolay işverenlik kapsamındaki ev hizmeti işyerlerine aracı girişi yapılamayacaktır.
9- İşyeri tescil ve işveren intra işyeri görüntüleme bölümlerine işyerinin kolay işverenlik kapsamında olup olmadığı ve kolay işverenlik kapsamında ise geçiş tarihi görüntülenebilecektir.