Düzeltilen geçici vergide muhasebe kayıtları
19 Kasım 2024 Salı
Parasal olmayan kıymetlerin düzelt­me katsayısı ile çarpılarak, mali tablonun ait olduğu tarihteki satın al­ma gücü cinsinden hesaplanması . . . .
Düzeltilen geçici vergide muhasebe kayıtları
Düzeltilen geçici vergide muhasebe kayıtları

Mahmut Bülent YILDIRIM
mahmut.yildirim@dunya.com

Parasal olmayan kıymetlerin düzelt­me katsayısı ile çarpılarak, mali tablonun ait olduğu tarihteki satın al­ma gücü cinsinden hesaplanması ola­rak ifade edilen düzenleme uyarınca 31/12/2023 tarihli mali tablolar enf­lasyon düzeltmesine tabi tutuldu. Ge­çici vergi dönemlerinde enflasyon dü­zeltmesi yapılmaması iş dünyası tara­fından bir çok gerekçeyle yüksek sesle dile getirilmiş ve bu eleştiriler netice­sinde uygulamadan zaman zaman geri adımlar atılmıştır.

Bu kapsamda 563 Sı­ra No.lu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda olan mükelleflerden 31/12/2023 tarih­li gelir tablosundaki brüt satışlar topla­mı 50.000.000 TL’nin altında olanların enflasyon düzeltmesi yapmaması uy­gun bulunmuştur. Söz konusu tebliğ­de geçici vergi beyannamelerini tebli­ğin yayımı tarihi itibarıyla vermiş olan mükelleflerin, beyannamelerini düzelt­meleri gerektiği, yasal defter kayıtlarını ise düzeltmelerine gerek bulunmadığı belirtilmiştir. Tebliğ uyarınca düzeltme beyanı vermiş olanların enflasyon dü­zeltmesine ilişkin muhasebe kayıtları ile ilgili soru işaretleri bulunmaktadır.

2. Geçici vergi açıklamaları

31/12/2023 tarihli gelir tablosun­daki brüt satışları toplamı 50.000.000 TL’nin altında olduğu için geçici ver­gi dönemlerinde enflasyon düzeltme­si yapmayacak olan mükelleflerden ba­zıları 2. Geçici Vergi Beyannamelerini vermişti. 563 Nolu Tebliğde bu mükel­leflerin söz konusu döneme ilişkin yasal kayıtlarını düzeltmelerine gerek bulun­madığı açıklanmış, bu durumdaki mü­kelleflerin, enflasyon düzeltmesinden kaynaklı kar veya zarar kayıtları ile enf­lasyon düzeltmesi yapılmamasına gö­re oluşan kar/zarar farkını, 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerinde duruma göre “Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler” veya “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstis­na ve İndirimler Bölümünün Diğer İn­dirimler” kısmında göstermek suretiyle beyan edecekleri açıklanmıştır.

3. Geçici vergide yapılacak olanlar

2024 Yılı 2. Geçici Vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapıp beyanna­me veren tebliğ kapsamındaki mükel­lefler, enflasyon düzeltmesinden kay­naklı kar veya zarar kayıtları ile enf­lasyon düzeltmesi yapılmamasına göre oluşan kar/zarar farkını beyannamele­rinde “Kanunen Kabul Edilmeyen Gi­derler” veya “Zarar Olsa Dahi İndirile­cek İstisna ve İndirimler Bölümünün Diğer İndirimler” kısmında göstere­rek, enflasyon düzeltmesinin vergi et­kisi giderilecek şekilde düzeltme be­yanı vermek zorunda kaldı. Ancak bu karmaşa nedeniyle düzeltme beyan­namesi veren mükelleflerin enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş olan pa­rasal olmayan kıymetlerin yasal def­ter kayıtlarında yer alan değerleri vergi hesaplamasına konu olan değerleri ile uyumsuz hale gelmiş oldu.

Düzeltme beyannamesi veren mükel­lefler için enflasyon düzeltmesine iliş­kin yasal defter kayıtlarının ters kayıt­la düzeltilmesi zorunlu olmamakla bir­likte enflasyon düzeltmesine ilişkin defter kayıtları iptal edilirse 2. Geçi­ci Vergi Beyannamesinde KKEG ola­rak gösterilen tutar 3. Dönem beyanna­mesinde yer almamış olacak. Düzeltme beyannamesi veren mükellefler için enflasyon düzeltmesine ilişkin yasal defter kayıtların mevcut haliyle kalma­sı halinde, 30.06.2024 tarihi itibariyle değerlenmiş olan tutarların gider ya da maliyet etkisinin KKEG olarak dikka­te alınması gerekmektedir. Sonuç ola­rak, geçici vergi dönemleri itibariyle bütün mükelleflerin enflasyon düzelt­mesi yapmaması uygun bulunmuş ol­saydı bu karmaşa ve kaos yaşanmamış olacaktı. (14.11.2024-Dünya)
REKLAM ALANI
7- İstanbul SMMM Odası Sekreteri Halim Bursalı, Açılış Konuşmalarını Yapması İçin Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur'u Kürsüye Davet Etti.
REKLAM ALANI
Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Hazırlanmıştır
24 Ekim 2024 tarihli Ekonomi Gazetesinde yayımlanan yazımızda açıklandığı üzere; 459 Seri Nolu VUK Genel Tebliği uyarınca;
Anayasa Mahkemesi, Yozgat 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin başvurusu (daha önce usul yönünden 2018/45 sayılı kararı ile reddettiği . . . .
Taşınmaz ve iştirak hissesi satış kazancı istisnasında sona geliniyor. Bu varlıkların kısmi bölünmesinde de benzer bir süreç ilerliyor. . . . .
Geçtiğimiz cumartesi günü Kilis’te yaptığı konuşmada Özgür Özel, “Bir an önce Esad ile gerekli temaslar sağlanmalı” diye açıklama . . . . . .
Yıl bitiyor, memlekette bir “asgari ücret” telaşı. Öyle ki; bu telaşımızı yurt dışı finans ve derecelendirme kuruluşları da paylaşıyor. . . . .
İstanbul SMM Odası Toplantı Salonunda 21 Aralık 2024 Cumartesi Günü Yapacak
25/11/2024 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan ve halen Mecliste görüşmeleri devam eden 2/2717 Esas numaralı “Sosyal Sigortalar ve . . . .
" 2024 - 2025 Vergi ve Muhasebe Uygulamalarında Mali Müşavirlerin Gündemi " Konulu Seminer Düzenledi.
Ülkemize yabancı sermaye yatırımları esas itibariyle iki şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar doğrudan yatırımlar ve portföy yatırımlarıdır. . . .
Dün açıklanan Ka­sım ayı enflasyo­nu %2.2 ile beklenti­lerin biraz üzerinde geldi. Gıda fiyatları, özellikle meyve-sebze fiyatlarındaki dalga­ . . . .
Bilindiği üzere; apartman, site, iş hanı gi­bi birden fazla bağımsız bölümlerin bu­lunduğu yerlerde uygulanacak kurallar 634 sayılı Kat . . . .
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne geçişte son tarih 31 Aralık Salı günü. Bunun her bir vatandaşa maliyeti ise 2.172 TL.. . . . .
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı tüketici enflasyonunu açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 47,09, aylık yüzde 2,24 . . .
Resmi gazetede yayınlanan bir madde çalışanları yakından ilgilendiriyor. 1 Ocak tarihinde yani bundan bir ay sonra yürürlüğe girecek . . . . .
24/12/2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nin . . . . .
Gerçekten her geçen gün yeni bir sorunla karşılaşıyoruz. Bu sorunların bir kısmı mükellefler bir kısmı ise Maliye’den kaynaklanıyor. . . . . .