Çalışanlar İçin Yeni Dönem: Kıdem Tazminatı 2025’te 46.665 Liraya Yükseldi
24 Ocak 2025 Cuma
2025 yılı itibarıyla kıdem tazminatı tavan ücreti asgari ücret ve memur zamlarıyla birlikte yeniden belirlendi. Çalışanların haklarını koruyan . . . .
Çalışanlar İçin Yeni Dönem: Kıdem Tazminatı 2025’te 46.665 Liraya Yükseldi
Çalışanlar İçin Yeni Dönem: Kıdem Tazminatı 2025’te 46.665 Liraya Yükseldi

2025 yılı itibarıyla kıdem tazminatı tavan ücreti asgari ücret ve memur zamlarıyla birlikte yeniden belirlendi. Çalışanların haklarını koruyan bu önemli ödeme, yeni yılda hem tavan hem de taban ücretlerde artışla dikkat çekiyor.

2025 yılı itibarıyla kıdem tazminatı tavan ücreti asgari ücret ve memur zamlarıyla birlikte yeniden belirlendi. Çalışanların haklarını koruyan bu önemli ödeme, yeni yılda hem tavan hem de taban ücretlerde artışla dikkat çekiyor.

2025 Ocak ayında memur maaşlarına yapılan %11,54 zam, kıdem tazminatının tavan ücretini 46.665 TL seviyesine taşıdı. Taban ücret ise 26.005 TL olarak açıklandı. Bu artış, işverenlerin çalışanlara yapacakları ödemeleri yeniden hesaplamasını gerektiriyor.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı, çalışanların işyerindeki hizmet süresine ve son brüt maaşına göre belirleniyor. Çalışanın her bir yılı için son brüt maaşı kadar ödeme yapılırken, düzenli sağlanan yemek ve yol yardımları gibi ek haklar da hesaba katılıyor. Ancak düzensiz mesailer ve primler bu hesaplamada değerlendirilmez. Ödeme sadece damga vergisi kesintisi ile yapılır ve işverenin bu ödemeyi peşin olarak gerçekleştirmesi zorunludur.

Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alınır?

İstifa eden çalışanlar genellikle kıdem tazminatı alamazken, bazı istisnalar mevcut. Bunlar arasında:

Emeklilik için gerekli prim ve yıl şartını dolduranlar Askerlik nedeniyle işten ayrılanlar Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın çalışanlar Haklı fesih yapanlar

Ayrıca, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan çalışanlar, SGK’ dan alacakları 15 yıl ve 3.600 gün şartını tamamladıklarına dair belgeyle kendi isteğiyle işten ayrılıp tazminat alabilir.

Örnek Tazminat Hesaplamaları

Farklı brüt maaşlara göre örnek hesaplamalar şu şekildedir:

30.000 TL brüt maaş: 10 yıllık hizmet için 300.000 TL tazminat45.000 TL brüt maaş: 20 yıllık hizmet için 900.000 TL tazminat 46.665 TL üzeri maaşlar: Tavan sınır dikkate alınarak hesaplanır.

Kıdem tazminatı, çalışanların iş güvencesini artırırken, işverenler için de dikkatle takip edilmesi gereken yasal bir sorumluluk olarak öne çıkıyor. Temmuz ayında gerçekleşecek yeni zamlarla birlikte tavan ücretin tekrar artması bekleniyor. (msn)
REKLAM ALANI
1- Meslek mensuplarını selamlayan MMMBD Bakırköy Şube Başkanı Hamit Gören, Konuşmalarını Yapması İçin İstanbul SMMM Odası Başkanlığına Aday Olan İrfan Demirci'ye Söz Verdi.
REKLAM ALANI
Mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu, gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlıyor.
Evet, yanılmadınız, tam da tahmin ettiğiniz gibi, konu, geçmiş yıl zararlarının asgari kurumlar vergisi matrahından düşülüp düşülemeyeceği ile ilgili.
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/A maddesine göre, basit usule tabi mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilmiştir. . . .
Kayıt dışı ekonomi nedir? Ülke ekomisi üzerinde, yaratmış olduğu olumsuzlukları, etkileri ve sonuçları hakkında bir değerlendirme yapmak istedim.
Yılın başından bu yana, sadece İstanbul ve Ankara’da sahte alkolden hayatını kaybedenlerin sayısı 103’e çıktı.
İnsanlığın en önemli ve öncelikli sağlık sorunu olan, Geleceğimizin ve neslimizin düşmanı olan, Gezegenimizde bulunan tüm canlıları yok eden,
6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen dört il ve iki ilçedeki mükelleflerin, yapılandırma başvuru ile . . .
İstihdamın artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların işgücü . . . . .
Bilindiği üzere; Gelir Vergisi Kanunun 75. Maddesinin 2 inci fıkrasının 1 nolu bendindeki parantez içi hüküm uyarınca “Sermaye Piyasası . . . .
Şubat ayı soğuklarla birlikte geldi. Aynı zamanda değerli konutlar vergisinin beyan dönemini de getirdi. Yılda bir kez karşımıza çıktığı için . . . . .
Birçok şirketin kurumsallaşmaması veya yanlış kurumsallaşması sonucu yönetilemez duruma gelmesi son zaman­larda sıkça karşılaştığımız . . .
Sermaye şirketlerinin nakit sermaye artırımlarında faiz indirimiyle ilgili çok makale yazdığımın ve siz okurları sıkmış olabileceğimin . . . .
Transfer Fiyatlaması İncele­me Grubu dağıtıldıktan son­ra, uzunca bir süredir sadece bu konu odaklı veya ağırlıklı incele­meler görmüyorduk.
Çalışanlar en az bir yıllık çalışması olması şartı ile çalıştıkları yıl, ay ve güne göre kendi arzu ve isteği dışında iş­ten çıkartıldıklarında ya da . . . .
5597 sayılı Kanunla düzenlenen yurt dışına çıkış harcına ilişkin açıklamaların yer aldığı Rehber yayınlanarak kullanıma sunulmuştur.
Sosyal İçerik Üreticiliği, İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmetler ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama . . . .
6/2/2023 Tarihinde Kahramanmaraş İlinde Meydana Gelen Depremler Nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Ve Malatya İlleri İle . . . .
Gazetemizde 18 Eylül 2024 tarihinde yayınlanan “Taşınmaz değerlemesi tartışması Danıştay’a taşındı!” başlıklı köşe yazımızda;