Bağımsız Denetim, Objektif, Laik Ve Bilimsel Hukuk Kuralları İle Yapılmalıdır.
27 Aralık 2019 Cuma
Bizler, Anayasasının 2.maddesinde; “... başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan , ....
Bağımsız Denetim, Objektif,  Laik Ve Bilimsel  Hukuk Kuralları İle Yapılmalıdır.

Bağımsız Denetim, Objektif,  Laik Ve Bilimsel  Hukuk Kuralları İle Yapılmalıdır.


Bizler, Anayasasının 2.maddesinde;... başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan , demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.” hükmü olan ülkede yaşayan MUHASEBECİLERİZ.

Hukukun normlar hiyerarşisine göre , Yönetmelik, Tüzüğe; Tüzük KHK’ye; KHK, Kanun’a,  Kanun, Uluslararası Sözleşmelere ve Anayasa’ya  uymak zorundadır.
Bu temel hukuki yaklaşımdan hareketle, ülkemizde düzenlenen her türlü düzenlemelerin bu hukuksal normlara ve hiyerarşiye uyması zorunludur.

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (KGK) tarafından 14 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, Faizsiz Finans Kuruluşlarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçiler için İslami Esaslara göre Ayrı Etik kuralların yayınlanması laik, demokratik hukuk devleti ve ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Ve Anayasanın laiklik ilkesini yok saymaktır.

Faizsiz Finans Kuruluşları için hali hazırda yürürlükte bulunan Etik Kurallar dururken ve hiç gereği yokken, İslami esaslara atıfta bulunarak “Fıkhi ilke Ve Kurallara” göre düzenleme yapmak tekçi ve diğer inançtan meslektaşlarımızın, sözleşme yapma ve mülkiyet hakkını gasp etmektir. Bu durum Uluslararası sözleşmeler ve yürürlükteki Anayasamıza aykırı bir durumdur.

Kaldı ki; yürürlüğe koyulan bu “etik kurallar” hem denetçiler hem de denetlenen sermaye kuruluşlarının kusurlarına ilişkin hukuki bir yaptırım içermekten uzak olup, denetim görevini üstlenecek olanların ihlas, takva ve Allah korkusuyla davranmasını belirleyici hale getirmekle esasen yasal yaptırımı ya da hesap vermeyi bir bilinmeze bir başka ifade ile ahirete ertelemektedir. Bir yandan hukuki düzenlemelere şeriat hükümlerini dahil ederek laikliği tümüyle yok etmenin yolları açılmaya çalışılırken, diğer yandan “faizsiz finans kuruluşlarının” tümü ile yasal denetim dışına çıkarılma çabası içine girildiği görülmektedir. Dini şal altında amansız bir yağma ve sömürü düzenini sürdüren sermayenin önemli bir kesiminin ihtiyacı olarak gündeme getirilmiş bir düzenlemedir.

Pekala farklı dinsel inanca mensup, veya hiçbir dinsel inanca mensup olmayan Bağımız Denetçi, bu etik kurallara uymak zorunda değilim” deme hakkına sahiptir. 
Belli bir amaca kilitlenmiş KGK yöneticilerinin,  yürürlükte olan Etik Kuralları, Anayasayı, Uluslararası sözleşmeleri yok sayan bu yaklaşımı yanlıştır ve denetim mesleğini yapan bizler için olumsuz  sonuçlar doğuracaktır. 

Bizler mesleğimizi 3568 sayılı meslek yasamızda çerçevesi çizilen ve ulusal ve uluslararası denetim standartları ile belirlenen evrensel kurallara göre icra ediyoruz.  KGK’den bağımsız Denetim Ruhsatı almış olan Bağımsız Denetçiler aynı zamanda 3568 sayılı yasaya göre kurulmuş TÜRMOB tarafından ruhsatlandırılmıştır ve üyesidir. 

Bağımsız Denetçinin,  Denetim Ruhsatı alması  için TÜRMOB üyesi olma zorunluluğu vardır. Bu itibarla Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (İFAC) Üyesi olana TÜRMOB’ un yürürlükte bulunan Muhasebe Standartları, etik Kurallar, Bağımsız Denetim için KGK’ nın, Faizsiz Finans  Kuruluşlarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçiler İçin  yürürlükte bulunan Etik Kurallar dururken,  şeri hükümler dikkate alınarak  yayımlanan ve yayınlanmak istenen, kanun ve  Anayasa’ya aykırı hiçbir metni kabul  etmiyoruz. Bu tür dayatmaları, mesleki ilke ve standartlara ve laik yaşama yapılmış bir müdahale olarak görüyoruz.   
         
Tüm bu nedenlerle Kamu Gözetimi Kurumu tarafından 14.12.2019 tarihinde yayınlanan Faizsiz Finans Kuruluşlarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçiler İçin İslami Esaslara Göre Ayrı Yayınlanan Etik Kurallarla ilgili kararını tanımadığımızı beyan ediyoruz. Ve bu kararın derhal uygulamadan kaldırılmasını istiyoruz.

Ayrıca, bu kararın kaldırılması için tüm MUHASEBE meslek camiasını  tepki vermeye ve mücadeleye çağırıyoruz.

Yasak savma ve çekingen yaklaşımla değil, bu hukuk tanımaz, tekçi, yok sayıcı, meslektaşı bölen Kamu Gözetim Kurulu üyelerinin şeriat emelleri içeren bu Kurul Kararını gerçekten ret etmek için, TÜRMOB başta olmak üzere tüm SMMM Odalarımızı, mesleki derneklerimizi ve meslektaşlarımızı tepki vermeye çağırıyoruz.

TAM BAĞIMSIZ , DEMOKRATİK, LAİK BİR TÜRKİYE’NİN SONUNA KADAR   SAVUNUCUSU OLACAĞIZ.

BAĞIMSIZ MESLEK DEMOKRATİK TÜRKİYE

İSTANBUL KATILIMCI MUHASEBECİLER HAREKETİ (İKMH)
(İKMH, Türkiye Demokrat Muhasebeciler Platformu bileşenidir.)

REKLAM ALANI
3- O yıllara duyulan özlemin, o yılların sesi olmuş usta sanatçılarla ve onların eserleriyle bir nebze olsun giderildiği gecede, yakın zamanda kaybettiğimiz Edip Akbayram ve Volkan Konak da şarkılarıyla anıldı.
REKLAM ALANI
Taşıt Tanıma (TTB) Montaj İşlemlerini en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlamaları zorunludur.
Şirketlerde, “Kâr payı mı dağıtılsın, huzur hakkı mı ödensin?” sorusu sıkça günde­me gelir. Her ikisi de stopaja tabidir ve bir sonraki yıl . . . .
Firmamız İKTİSADİ DAYANIŞMA tarafından Sadece Abonelerimiz İçin Hazırlanan İktisadi Haber Dayanışma Haber Portalı Programımızı bilgisayarlarına atılan format tan dolayı Kaybedenler,
2025 Yılı Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) Limit Artışları ve Çağrı Dönemi Hakkında
Sanayi Siciline Kayıtlı Firmalar Yıllık İşletme Cetveli’ Ni 30/04/2025 Tarihine Kadar Vermeleri Gerekir
Geçen yazımda uyumlu mükelleflere tanınan vergi indiriminden yararlanma koşullarını aktarmış, idari anlayış ile yargı anlayışı arasında . . . .
Geçen haftaki yazımızda Kurumlar Vergisi beyanında ihtirazi kayıt konuları üzerinde durmuş, bu hafta enflasyon düzeltmesi konusundaki . . .
Battalgazi Malmüdürlüğü Bünyesinde Bulunan Bağlı Vergi Dairesinin Kapatılması Nedeniyle Hizmet Kesintisi Yaşanabilecek Vergi Daireleri Hakkında Duyuru
Mal ve hizmet alımları ve borçlanmalarda fiyatlamalar (transfer fiyatlaması) vergi avantajı sağlayacak şekilde ayarlanabilmektedir.
Konya Mali Müşavirler Odası üyelerine ve stajyerlerine yönelik eğitim faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. 2024 Yılı Kurumlar Vergisi . . .
Vergi aflarının adaletsizliklere yol açtığı, vergilerini dürüst ve zamanında ödeyen mükelleflerin cezalandırılması sonucunu verdiği, . . .
Ülkemizde, bir tasarruf ve yatırım kül­türü haline gelen altının yüzde 80’i kayıt dışı (yastık altı) olduğu, bunun yak­laşık 4 bin 500 ton ve . . . .
Son yıllarda ülkemizde ekonomik koşullar öyle ağırlaştı ki, toplumun geniş kesimleri yüksek enflasyonun getirdiği artan fiyatlarla mücadele . . .
2024 Yılı Kurumlar Vergisi Beyanında Özellikli Durumlar
Vergi Usul Kanunu’nun 323. maddesine göre tahsili mümkün olmayan bir alacağın şüpheli alacak karşılığına konu edilerek vergi matrahının. . . .
Gelir vergisinde yıllık beyanname verme süresi bugün sona eriyor, kurumlar vergisinde ise 1 Nisan’da başladı. Kurumlar vergisi mükellefleri . . .