Aylık geliri 17 bin 2 TL’nin altında anne ve/veya babaya ölüm aylığı bağlanabilir!
23 Mayıs 2024 Perşembe
Son zamanlarda emekli olup ancak aldığı maaşla geçinemeyenlerin sıkça sorduğu sor ile karşılaşmaktayız. Sigortalı çalışan çocuklarının. . . .
Aylık geliri 17 bin 2 TL’nin altında anne ve/veya babaya ölüm aylığı bağlanabilir!
SERBEST KÜRSÜ

Aylık geliri 17 bin 2 TL’nin altında anne ve/veya babaya ölüm aylığı bağlanabilir!

Ahmet Metin Aysoy
SGK E. Başmüfettişi

Son zamanlarda emekli olup ancak aldığı maaşla geçinemeyenlerin sıkça sorduğu sor ile karşılaşmaktayız. Sigortalı çalışan çocuklarının ölümleri halinde kendilerine Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından maaş bağlanabilir mi?

15 bin TL aylık kira aldığım evi olduğunu belirten bir okurumuz, ölen sigortalı oğlumdan dolayı kendisine aylık bağlanıp bağlanmayacağı hakkında bilgi almak istedi.

510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten (Ekim 2008)  sonra vefat eden sigortalının anne ve/veya babasına aylık bağlanabilmesi için birtakım kıstaslar mevcuttur.

Öncelikle anne ve/veya baba 65 yaşın altında ise, ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisse olmak zorundadır. Ayrıca anne ve/veya babanın her türlü kazanç ve irattan elde etmiş oldukları gelirleri asgari ücretin net tutarından (2024 yılında 17.002TL) az olmak zorundadır.

Yine anne ve/veya babaya ölen çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir/aylıklar hariç olmak üzere, SGK tarafından gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması da şarttır.

Anne ve/veya baba 65 yaşın üstünde ise, yukarıda belirtilen şartları taşımaları halinde ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisseye bakılmamakta, artan hisse olmasa bile ölüm aylığı bağlanmaktadır. 

Anne ve/veya babanın gelirlerin asgari ücretin net tutarından az olması koşulu

Vefat eden sigortalının anne ve/veya babasına aylık bağlanabilmesi için, “anne ve/veya babanın her türlü kazanç ve irattan elde etmiş oldukları gelirlerinin asgari ücretin net tutarından az olma koşulunu sağlamaları durumunda. 2021 yılında 2 bin 825 TL olan net asgari ücretin 2022 yılında 4 bin 253 TL’ye, 2023 yılında 8 bin 506 TL’ye ve 2024 yılında da 17 bin 2 TL’ye yükselmesi karşısında daha olanaklı. Ve daha çok sayıda anne ve/veya babaya 2024 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları halinde aylık bağlanabilecektir.(Ekonomim)
REKLAM ALANI
5- İKİNCİ GÜN ; Oturum Başkanı Berna Gül - (Brain Team) - "Dijitalleşmenin Muhasebe Meslek Mensuplarına Etkileri" Konusunda Sunumlarını Yapması İçin Ömer Kara' yı (Kalfa Dijital Servisleri A.Ş Operasyon Müdürü) Kürsüye Davet Etti.
REKLAM ALANI
Mesleki Dayanışmayı Güçlendirme, Yeni Dönemin Heyecanını Paylaşma ve Birlik İçinde Daha Güçlü Adımlar Atmak İçin Kahvaltılı Etkinlikte . . .
TÜRMOB Genel Başkanı İrfan Hüseyin Yıldız’ın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü mesajı
Merhaba ! . . . . İçi Dolu Bar Geçen Hafta Cumartesi Akşamı Bilgisayarım İçi Dolu Bar Haliyle Çalışmaz Oldu. Seni Yaşamak ve Pencereden Görülenler
Konya SMMM Odası üyelerine ve stajyerlerine yönelik düzenlemiş olduğu eğitim faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Oda hizmet binasında . . . .
(2025-2024- 2023 - 2022 - 2021 - 2020 -2019 -2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 ve Diğer Yılları İçerir)
Promosyon, kulağa hoş geliyor değil mi… Peki promosyon sadece ürün olarak mı aklımıza gelir. Emeklilere maaş hesabını 3 yıl boyunca . . . .
Bankalar Üzerinden Tahsilat Yapılmasına İlişkin e-Tahsilat Sisteminde Yapılacak Planlı Bakım Çalışması Duyurusu
Memur ve Emekli Sandığı emeklilerine ocakta yapılacak zam büyük ölçüde belli oldu. Son enflasyon verileriyle enflasyon farkı ve toplu . . . . .
Meslek kodu, bir sigortalının işyerinde fiilen yaptığı işi uluslararası standarda göre tanımlayan ISCO (International Standard . . . . .
Muhasebenin Geleceği ve Sınırları ; " Yapay Zekadan Uzay Muhasebesine "
POS ve sanal POS kullanımında bayilik ve benzeri iş ilişkilerinde usul ve esaslar netleşiyor; Gelir İdaresi Başkanlığı’na kayıt ve onay . . .
Vergi mahkemelerinde ön inceleme aşamasına en sık karşılaşılan dilekçe ret sebepleri dava konusu işlemin dilekçede açıkça belirtilmemesi, . . .
Kasım enflasyon oranları ve detaylar şahane, bol malzemeli!
TÜİK, kasım ayı enflasyonunu yüzde 0,87 olarak duyurdu. Böylelikle emeklilerin ocak ayında alacağı zammı belirleyecek olan enflasyon . . .
TÜRMOB Genel Başkanı İrfan Hüseyin Yıldız’ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı;
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon oranını aylık yüzde 0,87 yıllık enflasyonu ise yüzde 31,07 olarak açıkladı. Buna göre . . . .
Mesleğimiz, 3568 sayılı yasa ile yasal bir kimlik kazanmış ve bugüne kadar geçen süreçte kurum ve kurulların katkısıyla önemli bir . . . . .