Apartman, site, işyeri ve AVM’lerin yönetim, denetim ve aidat sorunu
04 Haziran 2025 Çarşamba
Apartman, site, işyeri ve AVM’lerin yönetimi, 1966 yılında yürürlüğe gi­ren 634 sayılı Kat Mülkiye­ti Kanunu hükümlerine gö­re yapılmaktadır.
Apartman, site, işyeri ve AVM’lerin yönetim, denetim ve aidat sorunu
MEVZUATIN İÇİNDEN

Apartman, site, işyeri ve AVM’lerin yönetim, denetim ve aidat sorunu

Talha APAK

Apartman, site, işyeri ve AVM’lerin yönetimi, 1966 yılında yürürlüğe gi­ren 634 sayılı Kat Mülkiye­ti Kanunu hükümlerine gö­re yapılmaktadır. Bu kanun zaman içinde bazı değişik­liklere uğramış olsa da, gü­nümüzün koşullarına uy­gun şekilde güncelleneme­diği için özellikle yönetim ve aidat sistemleri konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Eskiden yalnızca apartman ve işyerleri yaygınken, günümüzde apartmanların yerini siteler, iş­yerlerinin yerini ise AVM’ler al­mış durumdadır. Bu tür yerleşim alanlarında hem malikler hem de sakinler açısından önemli yöne­tim ve aidat sorunları ortaya çık­maktadır. Malik, mülkün sahibi; sakin ise ilgili mülklerde kiracı ko­numundaki kişidir. Mevcut yasa­ya göre yönetimle ilgili karar alı­cılar kat malikleridir; bu nedenle kiracılar sıklıkla çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.

Kat mülkiyeti kanununa göre ana gayrimenkulün yönetimi

Ana gayrimenkul, kat malikle­ri kurulu tarafından yönetilir. Yö­netim şekli, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak kaydıyla bu kurul tarafından belirlenir. Yö­netim planı, yönetim tarzını, kul­lanım amacını ve şeklini; yönetici ve denetçilerin alacakları ücret­leri ve yönetime ilişkin diğer hu­susları düzenler. Bu plan, tüm kat maliklerini bağlayan bir sözleşme niteliğindedir. Yönetim planında hüküm bulunmayan durumlarda ortaya çıkabilecek anlaşmazlık­lar, ilgili kanun ve genel hükümle­re göre çözülür.

Kat malikleri kurulu, yılda en az bir kez olmak üzere yönetim pla­nında belirtilen zamanlarda top­lanır. Eğer plan bu konuda bir tarih içermiyorsa, toplantı her takvim yılının ilk ayında yapılır. Toplu ya­pılarda ise toplantı en geç iki yılda bir kez olmak üzere yönetim pla­nına göre gerçekleştirilir.

Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöne­ticinin, denetçinin veya kat malik­lerinin üçte birinin talebi üzerine kurul, toplantı yapılacak tarihten en az on beş gün önce tüm kat ma­liklerine imzalattırılacak bir çağrı ya da taahhütlü mektupla toplana­bilir. Bu ilk çağrıda, yeterli çoğun­luk sağlanamazsa ikinci toplantı­nın yeri ve tarihi de belirtilir. İlk ve ikinci toplantı arasında en az yedi gün olmalıdır.

Kat malikleri kurulu, sayı ve ar­sa payı bakımından çoğunluğun katılımıyla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. İlk toplantı ya­pılamazsa ikinci toplantı en geç on beş gün sonra yapılır ve burada salt çoğunluk yeterlidir.

Her kat maliki, arsa payına ba­kılmaksızın bir oy hakkına sahip­tir. Birden fazla bağımsız bölümü olan malik, her bölüm için ayrı oy hakkına sahip olmakla birlikte, sahip olduğu oy sayısı toplamın üçte birinden fazla olamaz. Bir ba­ğımsız bölümün birden fazla ma­liki varsa, bunlar kurulu bir kişi aracılığıyla temsil eder.

Kat malikleri kurulu tarafından alınan kararlar, noter tasdikli bir karar defterine yazılır ve toplan­tıya katılan tüm kat maliklerince imzalanır. Karara aykırı oy kulla­nanlar gerekçelerini belirterek imza atar. Daha sonra yaşanabile­cek anlaşmazlıklarda, bu deftere daha önce alınmış bir karar varsa, çözüm ona göre yapılır.

Kat malikleri, yönetimi arala­rından veya dışarıdan seçecekle­ri bir kişiye (yönetici) ya da üç ki­şilik bir kurula (yönetim kurulu) verebilirler. Sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü olan gayrimen­kullerde yönetici atanması zorun­ludur. Tüm bölümler tek bir kişiye aitse, malik otomatik olarak yöne­tici sayılır. Yönetici, kat malikleri­nin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğunun oyuyla atanır ve her yıl yeniden seçilir. Yönetici atanamazsa, sulh hukuk mahke­mesi yönetici atar.

Yönetici, alınan kararları, ya­pılan ihtarları, giderleri ve tebli­gatları tarih sırasıyla deftere yaz­mak ve belgeleri saklamakla yü­kümlüdür. Bu defter her yıl sonu itibarıyla noter tarafından kapat­tırılmalıdır. Yönetim planında iş­letme projesi yoksa, yönetici ge­cikmeden bir proje hazırlar. Bu projede; yıllık tahmini gelir-gi­derler, kat maliklerine düşecek gider miktarı ve gerekli avans tu­tarları yer alır. Proje, maliklere imza karşılığında veya taahhütlü mektupla bildirilir. Yedi gün için­de itiraz edilirse, konu kurulda görüşülerek karar alınır.

Yönetimin denetlenmesi

Kat malikleri kurulu, yöneti­cinin görevlerini sürekli olarak denetleme yetkisine sahiptir ve haklı bir gerekçe oluştuğunda yö­neticiyi her zaman değiştirebi­lir. Hesapların denetimi, yönetim planında aksi belirtilmedikçe üç ayda bir yapılır. Ancak önemli bir sebep oluşursa bu denetim her za­man gerçekleştirilebilir.

Kat malikleri kurulu, denetim görevini sayı ve arsa payı çoğun­luğu ile kendi içinden seçeceği bir denetçiye veya üç kişilik bir de­netim kuruluna verebilir. Denet­çi veya denetim kurulu, yönetim planında aksi belirtilmedikçe, her takvim yılının ilk ayın­da kurulun bilgisine sun­mak üzere bir rapor hazır­lar. Bu raporda denetim so­nuçları ve gayrimenkulün yönetim tarzına ilişkin gö­rüşler yer alır. Raporlar ço­ğaltılarak taahhütlü mek­tupla tüm kat maliklerine gönderilir. Ayrıca bu rapor­lar ve diğer kararlar, noter onaylı karar defterine tarih sıra­sıyla yazılarak imzalanır.

Mevcut sorunlar ve öneriler

Zamanında apartman ve dük­kân olarak kullanılan gayrimen­kuller, günümüzde site ve AVM’ler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kentleşmenin artmasıyla birlik­te şehirler büyük ölçüde metropol hâline gelmiştir. Bu değişim, toplu yaşam alanlarında gerek mesken gerek işyerlerinde her geçen gün yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanu­nu ise bu yeni ihtiyaçlara cevap ve­remez hâle gelmiştir. Bu nedenle, söz konusu yasanın günümüz ko­şullarına uygun şekilde güncellen­mesi zorunlu hâle gelmiştir.

Başlıca sorunlar ve çözüm önerileri şunlardır:

-Birçok apartman veya işye­rinde, ilgili kanun kapsamında hâlâ bir yönetim sistemi kurul­mamıştır. Özellikle kat mülkiye­tine geçmemiş, sadece kat irtifa­kı olan yerlerde tapuda “yönetim planı” bulunmadığından yöne­tim sistemleri ya kurulamamak­ta ya da mevzuata uygun yürütü­lememektedir.

-Yönetim sistemi bulunan yerlerde ise yanlış yönetim ve haksız aidat uygulamaları ciddi anlaşmazlıklara yol açmakta, bu ihtilaflar çoğunlukla yargıya ta­şınmaktadır.

-Mesken ve işyerlerinde keyfi olarak belirlenen aidatlar mevzuata uygun şekilde hesap­lanmamakta, birçok durumda neredeyse kira tutarına yaklaş­maktadır.

-Özellikle AVM’lerde uy­gulanan, ciro üzerinden aidat tahsilatı yöntemi, çeşitli anlaş­mazlıkların ortaya çıkmasına neden olmakta ve bu ihtilaflar yargı organlarında çözüm bek­lemektedir.

-Birçok yerde yönetim kuru­lu bulunmasına rağmen, etkili bir denetim mekanizması mev­cut değildir. Denetim kurulları­nın işlevselliği artırılmalıdır.

-Özellikle AVM’ler ve bü­yük siteler için mevzuat deği­şikliğine gidilerek, günümüz koşullarına uygun yönetim ve denetim yönetmelikleri oluş­turulmalı, belirli büyüklüğe sa­hip yapılar her yıl bağımsız de­netim kuruluşları tarafından denetlenmelidir. (Dünya)
REKLAM ALANI
54- Divan Başkanı Aydın Şener Genel Kurulu Sonlandırdıktan Sonra, Katılım Sağlayan Tüm Meslek Mensuplarına Ayhan Karaşin Teşekkür Ederek Helallik İstedikten Sonra Başkan Adayları İktisadi Dayanışma Kameralarına Resim Verdiler. (SON)
REKLAM ALANI
Vergi İletişim Merkezi (VİMER-189), çağrı merkezi . . . . .
2025 yılında 13 yıl sonra gündeme gelen KOOPERATİFÇİLİK OLGUSUNUN tekrar yaşamanın mutluluğu yaşayacağız….
Malmüdürlüğü Bünyesinde Bulunan Bağlı Vergi Dairesinin Kapatılması Nedeniyle Hizmet Kesintisi Yaşanabilecek Malmüdürlükleri Hakkında Duyuru
Hıdır Daştan, Mehmet Ragıp Polat ve Osman Güner ; Kürsüde Sesiniz Olmak Yarınları Birlikte İnşa Etmek İçin Tam Bağımsız Delege Adaylarıyız
Çağdaş Muhasebeciler Grubu , Bağımsız Mali M. Grubu , İstanbul 3568 Grubu .Türkiye Mali Müşavirler Birliği. Demokrat Muh. Grubu, . . . . .
İÇDMB adayı İSMMMO Başkanı Erol Demirel: “Mesleğimizi birlikte ileriye taşıyacağız”
13 Haziran 2025 - Saat: 10:30 da Taksim Atatürk Anıtı Önünde Mali Müşavirlik Mesleğimizin Yıldönümünde Buluşuyoruz!
Değer Üretiyoruz. Ama Değer Görmüyoruz. Meslek Yasamızın 36. Yılı Kutlu Olsun.
İşte tam da bu yüzden, İstanbul’dan TÜRMOB delegeliğine bağımsız adayım.
İstanbul Mali Müşavirler Grubumuz 4 sene önce kuruldu. İstanbul Mali Müşavirler Grubu Olarak, İstanbul SMMM Odası Yönetimine Bizde Adayız Dedi ve Listesini Açıkladı.
İSMMMO 26.Olağan Genel Kuruluna Bülent Haberal Başkanlığında Gidiyor.
Meslekte Birlik Grubu ; Kira Yüküne Son ! Home ofis ve sanal ofis imkanlarıyla meslektaşımızın kira yükünü ortadan kaldıracağız.
İSMMMO 26.Olağan Genel Kurulu’nda sayın EROL DEMİREL başkanlığındaki İÇDMB listesini koşulsuz olarak destekliyoruz.
Bağımsız Mali Müşavirler Grubu Başkan Adayı Mehmet Altınordu
14-15 Haziran 2025 de Lütfü Kırdar Spor ve Sergi Sarayında Yapılacak Seçimli Genel Kurula Öncü Mali Müşavirler Grubu Başkanı Engin Aytaç